INZERCE

Krajský soud v Praze bude mít příslušnost pro projednávání zpravodajských věcí

Zvláštní věcnou a místní příslušnost Krajského soudu v Praze pro projednávání vymezených „zpravodajských věcí“ zavádí vládní novela trestního řádu, kterou na začátku července předložilo do připomínkového řízení Ministerstvo spravedlnosti. Primárně by se mělo jednat o trestné činy spáchané příslušníky zpravodajských služeb, pokud byl trestný čin spáchán v souvislosti s jejich služebním poměrem. Novelu resort připravil na základě jednání Bezpečnostní rady státu v červnu loňského roku.

Středočeský krajský soud tak má získat zvláštní příslušnost k řešení trestných činů, kteří zpravodajci spáchají v souvislosti se svým služebním poměrem. Tato formulace pokrývá i případy, kdy zpravodajec neplní služební úkol, ale například zneužije služební průkaz nebo přístup k informačním systémům.

Obdobně by soud projednával i trestné činy civilních zaměstnanců zpravodajské služby – ministerstvo zmínilo jako příklad uklízečku, která by prozradila cizí moci, jak vypadají vnitřní prostory určité zpravodajské budovy. Soud má být rovněž příslušný k řešení trestných činů namířených proti zpravodajské službě, jejím příslušníkům a zaměstnancům. Namátkou to může být vyzvědačství, krádež, ohrožení utajované informace, teroristický útok, podplacení, vydírání či třeba vražda nebo loupež.

Změna příslušnosti vybraných zpravodajských věcí umožní podle ministerstva koncentraci u jednoho krajského soudu, u něhož pak bude jednodušší zajistit jak jeho technickou vybavenost, tak i proškolení soudců. Tím bude zajištěna jejich znalost prostředí a způsobu práce zpravodajských služeb. „Volba tohoto soudu je do značné míry otázkou arbitrárního rozhodnutí, nicméně je třeba zohlednit, u kterých soudů se daná problematika řeší nejčastěji, umístění sídla zpravodajských služeb, otázku zatíženosti a vybavenosti jednotlivých krajských soudů a počet řízení, v jejichž rámci jsou projednávány utajované informace. Vyjdeme-li ze statistických údajů a umístění sídla zpravodajských služeb, přichází s ohledem na uvedená kritéria v úvahu jako místně příslušný soud buď Městský soud v Praze, nebo Krajský soud v Praze,“ stojí v důvodové zprávě.

Počty případů, v nichž jsou projednávány utajované informace

Název souduRok 2023
DŮVĚRNÉTAJNÉPŘÍSNĚ TAJNÉ
 trestsprávníciviltrestsprávníciviltrestsprávnícivil
KS Hradec Králové011000000
KS České Budějovice000000000
MS Praha306000000
KS Praha000000000
KS Plzeň000000000
KS Ústí n. Labem000000000
KS Brno000000000
KS Ostrava000000000
VS Praha000000000
VS Olomouc000000000
Celkem:317      
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti


Ministerstvo chce dále upravit i zvláštní příslušnost Okresního soudu Praha-východ k činění úkonů v přípravném řízení u těchto věcí. „Zároveň se rozšiřuje zvláštní příslušnost k prověřování a vyšetřování trestných činů zaměstnanců České republiky zařazených k výkonu práce k zpravodajské službě, pokud byl trestný čin spáchán v souvislosti s tímto pracovním poměrem,“ uvádí předkládací zpráva.

Cílem návrhu zákona je podle předkládací zprávy v návaznosti na praktické zkušenosti a požadavky zpravodajských služeb upravit určité dílčí modifikace trestního řízení tak, aby byla posílena ochrana zájmů České republiky na řádné činnosti zpravodajských služeb a na ochraně informací o nich i informací jimi vytvářených.

Aby byl co nejvíce omezen okruh osob, které se seznamují s metodami práce zpravodajských služeb a s dalšími informacemi, u nichž je dán zájem na jejich utajení, vyloučí se změnou předpisu z projednávání zpravodajských věcí přísedící a také veřejnost. „Pokud však bude u Krajského soudu v Praze projednávána zpravodajská věc týkající se trestného činu, o kterém by soud jinak rozhodoval v senátním obsazení, navrhuje se i s ohledem na praktické obtíže spojené s případnou změnou důkazní situace, v jejímž důsledku by věc nebylo možné posoudit jako zpravodajskou věc odůvodňující zvláštní příslušnost Krajského soudu v Praze (potřeba opakovat celé soudní řízení, pokud by nově byl příslušný senát) a s ohledem na potřebu zachovat pro trestné činy stejné typové závažnosti senátní obsazení, aby v takovém případě věc u Krajského soudu v Praze projednal senát složený ze tří soudců, aby nebyla krácena práva obviněného,“ uvádí legislativci.

Dále ministerstvo navrhuje umožnit soudu vyloučit pro příslušnou část jednání účast důvěrníků jak obžalovaného, tak i poškozeného (nejde-li zároveň o zmocněnce poškozeného), pokud to vyžaduje projednání zpravodajských věcí nebo jsou projednávány utajované informace ve stupni utajení důvěrné, tajné a přísně tajné a důvěrník nemá požadovanou bezpečnostní prověrku.

Eva Paseková