INZERCE

Alžírsko hraje důležitou roli při vývozu LNG do celého světa. Na prvním místě jsou Spojené státy se 123 loďmi, následované Alžírskem na druhém místě s 54 tankery. Foto: LNG Hrvatska

Do chorvatského Krku dorazil první tanker s LNG z Alžírska

Do terminálu LNG na chorvatském ostrově Krk dorazil první alžírský zkapalněný zemní plyn (LNG). Jedná se už o 92 tanker s LNG, který zakotvil v tamním terminálu. Alžírsko se tak připojilo ke skupině 12 zemí, ze kterých byl zkapalněný zemní plyn do terminálu dodán.

Podle provozovatele přístavu – společnosti LNG Hrvatska – zakotvení tankeru s alžírským plynem potvrzuje skutečnost, že vybudováním a uvedením terminálu LNG do provozu Chorvatsko maximalizovalo bezpečnost dodávek zemního plynu. Společnost podotkla, že nyní, ve srovnání s předchozím postavením Chorvatska před výstavbou terminálu, může odebírat zemní plyn ze všech částí světa.

Fórum zemí vyvážejících plyn (GECF) uvedlo, že Alžírsko bylo v roce 2023 druhou zemí vyvážející zemní plyn do Evropské unie, přičemž došlo k výraznému nárůstu vývozu této komodity.

V loňském roce Alžírsko dodávalo 19 procent zemního plynu vyváženého plynovodem do Evropské unie, čímž se zařadilo hned za Norsko, které v této oblasti zaujímá první místo s tržním podílem 54 procent. Rusko se umístilo na třetím místě se 17procentním podílem.

Alžírsko hraje důležitou roli při vývozu LNG do celého světa: podle GECF dosáhl celkový počet vyslaných tankerů LNG po celém světě v roce 2023 6 266 zásilek. Na prvním místě jsou Spojené státy se 123 loďmi, následované Alžírskem na druhém místě s 54 tankery.

(nik)