INZERCE

V provozu v Německu není možné pokračovat po roce 2024 z ekonomických důvodů, tvrdí firma Solarwatt. Foto: Solarwatt

Výrobci baterií omezují provoz v Německu. Důvod? Obtížné podmínky na trhu

Německá společnost Solarwatt ukončuje výrobu bateriových úložišť v Drážďanech. Výroba má být ukončena na konci roku. V budoucnu bude společnost se sídlem v Drážďanech vyrábět všechny moduly a jejich komponenty výhradně v Asii, jak informoval magazín PV. Tento krok následuje po dubnovém rozhodnutí společnosti Solarwatt ukončit výrobu solárních modulů také v Německu. Výrobu už dříve omezily společnosti Meyer Burger a Heckert Solar.

„Z ekonomických důvodů již bohužel není v dohledné době možné pokračovat v provozu v Německu po roce 2024,“ uvedl šéf Solarwattu Detlef Neuhaus.

Tento krok se dotkne asi 170 ze 750 zaměstnanců společnosti. Společnost Solarwatt uvedla podobné důvody pro uzavření svého výrobního závodu na moduly, když minulý měsíc uvedla, že provoz zařízení v Německu je za současných okolností extrémně ekonomicky obtížný a nelze jej odůvodnit.

Solarwatt plánuje, že v Drážďanech zůstane a zaměří se na pokrok ve vývoji a optimalizaci svých systémů.

Mezitím čínský výrobce baterií SVOLT zrušil plány na otevření závodu v německé spolkové zemi Braniborsko. 

Jako důvod pro tento krok společnost uvedla vysoce volatilní automobilový trh a nízkou úroveň bezpečnosti plánování kvůli hrozbě mezinárodních represivních cel a narušení trhu způsobenému zdlouhavými postupy a nerovnoměrně rozdělenými dotacemi“.

„Automobilový trh se v současné době potýká se značnými výkyvy a výzvami po celém světě, které jsou způsobeny především přechodem na elektrickou mobilitu. o vede k drastickým úpravám strategie některých výrobců automobilů.“ Kromě již tak nízké jistoty plánování ztratil SVOLT v poslední době významný zákaznický projekt,“ řekl Kai-Uwe Wollenhaupt, prezident SVOLT Europe.

(nik)