INZERCE

Americký radarový přehledový aerostat TARS (Tethered Aerostat Radar Systems). Foto: 505. křídlo velení a řízení USA

Polská armáda bude mít radarové balóny z USA. Za téměř miliardu dolarů

Šéf polského ministerstva národní obrany Władysław Kosiniak-Kamysz podepsal smlouvu se záastupci USA na dodávku čtyř průzkumných balonů v rámci programu BARBARA. Půjde o takzvané aerostaty se zavěšenými radary. Hodnota kontraktu je téměř 1 miliarda dolarů. „Tato dohoda definuje naši bezpečnost, je to další akt spolupráce mezi Polskem a USA,“ zdůraznil Władysław Kosiniak-Kamysz.

Polsko bude druhou zemí na světě, která bude takové radarové systémy používat.

Průzkumné aerostaty v systému BARBARA jsou prvkem radarového průzkumného systému, který doplňuje v současnosti provozovaný systém protivzdušné obrany a pobřežní pozorovací systém. Mají schopnost detekovat širokou škálu objektů, jako jsou rakety, letadla, drony a hladinová plavidla.

Dosah detekce objektů aerostaty je přes 300 kilometrů. Kontrakt se týká dodávky čtyř takových letounů, které budou umístěny na stanovištích podél východní a severovýchodní hranice Polska. Hodnota kontraktu je přibližně 960 milionů dolarů.

„Tyto radarové systémy pracují v nižších nadmořských výškách. To je velmi důležité, protože válka na Ukrajině ukazuje, kolik vrstev průzkumu by měl mít. Musí to být uznání, které bude mít vliv na všech úrovních. Dojde také k povrchovému průzkumu, tak důležitému pro obranu celé země, každé hranice, bez ohledu na to, kde se nachází. Jsme připraveni. Smlouva již byla podepsána. Nyní čekáme na dodávku zařízení,“ poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

Polský ministr národní obrany Władysław Kosiniak-Kamysz při podpisu smlouvy o nákupu radarových balonů z USA. Foto: Ministerstvo národní obrany Polska

Šéf ministerstva národní obrany zdůraznil, že čtyři průzkumné aerostaty v rámci programu BARBARA jsou zakoupeny spolu s veškerou logistikou, se všemi dalšími prvky souvisejícími s provozem těchto aerostatů.

(hrb)