INZERCE

V Lovosicích prošla od loňského února rekonstrukcí všechna čtyři nástupiště. Foto: Správa železnic

Nástupiště jsou hotová, teď se v Lovosicích stavbaři přesunou na nádražní budovu

Stavební práce na nástupištích v Lovosicích skončily, teď se stavbaři zaměří na opravu nádražní budovy. O úpravy se za 680 milionů korun postará společnost OHLA ŽS. Objekt z roku 1968 čeká zateplení, rekonstrukce rozvodných sítí a elektroinstalací a instalace fotovoltaické elektrárny. Počítá se s parkovišti, stojany pro dobíjení elektromobilů i místy pro jízdní kola.

Stavebními úpravami projdou také koridory pro cestující. Hotovo by mělo být v červenci příštího roku. V Lovosicích už prošla od loňského února rekonstrukcí všechna čtyři nástupiště.

„Došlo k jejich zvýšení, aby se cestující dostali pohodlně přímo do vlaku. Obnovou prošel i podchod, místní občané ocení jeho prodloužení až do Máchovy ulice. Bezbariérový přístup na nástupiště zajišťují výtahy,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Součástí stavebních úprav byla instalace nové osvětlení nástupišť i podchodu, rekonstrukce rozhlasového zařízení a informačního a orientačního systému pro cestující a také instalace dohledových kamer. Úpravami prošlo i trakční vedení.

Celkové náklady rekonstrukce nástupišť a zřízení bezbariérových přístupů dosáhly téměř 440 milionů korun. Projekt je navržen ke spolufinancování Evropskou unií z prostředků Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility; RRF). Stavební práce provedly společnosti Swietelsky Rail CZ a Edikt.

(teč)