INZERCE

Britské Panenské ostrovy lákají nejen turisty, ale také byznysmeny, kteří chtějí optimalizovat daně nebo zamaskovat reálné vlastnictví firmy. Foto: Pixabay (autor Richard Todd)

Útěk z daňového ráje. European Metals, který chce těžit lithium u Cínovce, už je čistě australskou firmou

European Metals Holdings (EMH) oznámil, že byl 7. května zaregistrován jako australská společnost. Zároveň požádal o výmaz z registru Britských Panenských ostrovů, které patří mezi nejoblíbenější daňové ráje. EMH je juniorní těžařská firma, která se zaměřuje na jeden jediný projekt – budoucí těžbu lithia v českém Krušnohoří.

Společnost EMH oznámila záměr provést změnu sídla již loni v prosinci a krátce poté ji schválili akcionáři. „Představenstvo se domnívá, že australské sídlo by mělo vést k podstatným úsporám nákladů a zlepšení ve správě společnosti a efektivitě provozu. Navíc odstraní potenciální překážku pro získání evropské finanční podpory pro projekt Cínovec,“ uvedlo EMH v rámci informační povinnosti pro burzy v Austrálii a Británii.

EMH dále ve svém oznámení popisuje technické záležitosti, týkající se dopadu změny na obchodování s akciemi společnosti na australské burze ASX a britské AIM. Na celém oznámení je nejzajímavější skromná zmínka o přístupu k financování. Zdá se, že sídlo ve vyhlášeném daňovém ráji v Karibiku vadilo některým partnerům projektu. Otázkou zůstává, zda se jednalo o Evropskou banku pro obnovu a rozvoj (EBRD), skupinu ČEZ nebo banky, které mají financovat velkou část nákladů na otevření dolu. Ve hře jsou též evropské dotace, například z programu Spravedlivá transformace.

Pro připomenutí: EBRD loni v červenci ohlásila investici ve výši 6 milionů eur do akcií společnosti European Metals Holdings a nabízí také své expertní znalosti v době před závazným rozhodnutím o realizaci projektu. Výnos z prodeje nových akcií použije EMH k financování přípravných prací a studií pro projekt Cínovec včetně ekologických studií a výdajů na provozní kapitál.

ČEZ do projektu na těžbu lithia v Krušnohoří vstoupil na základě dohody uzavřené v červenci 2019. Jeho dceřiná firma Severočeské doly převzala na jaře 2020 majoritní 51procentní podíl v českém podniku Geomet, který vlastní průzkumné licence a je přímým investorem do těžebního projektu u Cínovce na Teplicku. EMH si ponechalo zbývajících 49 procent podílu v Geometu.

Stále platí, že projekt na těžbu lithia u Cínovce není jistý. Cena lithia klesla v loňském roce o celých 80 procent a vrátila se na úroveň poloviny roku 2021, tedy před vypuknutím energetické krize. ČEZ stále ještě nerozhodl, že do finančně nákladného projektu bude investovat. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ČEZ Ladislava Kříže z konce loňského roku padne finální rozhodnutí až někdy během tohoto roku.

Protahují se také povolovací řízení. Ani po třech letech od zahájení procesu posouzení dopadu na životní prostředí (EIA), který předchází územnímu a stavebnímu řízení, stále Geomet nemá v ruce potřebná razítka. Podle stavu projektu na Informačním systému EIA dosud není hotova ani podrobná dokumentace o dopadech záměru. Projekt tak už oproti původním plánům nabral mnohaleté zpoždění.

David Tramba