INZERCE

Největší růst z významných světových ekonomik vykazuje Indie

Indická rupie vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku nárůst 0,7 procenta a zaznamenala tak třetí největší růst po thajském bathu a tchajwanském dolaru. 

Asijská rozvojová banka v průběhu minulého týdne oznámila, že očekává, že třetí největší asijská ekonomika poroste ve zbytku roku o 8,2 procenta, což byl měl být nejrychlejší růst mezi hlavními světovými ekonomikami. Odha růstu indické vlády  v tomto roce je střízlivější, přesto je na vysoké hodnotě 7,4 procenta, napsala agentura Bloomberg. Mezinárodní měnový fond pak ve své predikci indické ekonomice pro rok 2016 předvídá sumární zpomalení vyčíslitelné jedním procentním bodem na 6,3 procenta růstu.

Podle údajů agentury Bloomberg nalily zahraniční fondy do indických akcií a dluhopisů od počátku roku 2015 již 12,6 miliardy dolarů. Rezervní banka Indie očekává v letošním roce končícím 31. března obchodní schodek na úrovni 1,3% HDP, tedy nejnižší od roku 2008. Růstu velkou měrou pomohl propad cen ropy Brent v loňském roce, který pomohl snížit výdaje Indie, za dovoz ropných produktů. Ekonomická velmoc totiž nemá vlastní zdroje ropy a víc než tři čtvrtiny spotřeby musí dovážet.

Bloomberg upozorňuje, že by objem zahraničních investic v Indii mohl být výrazně vyšší, nebýt tamní hrůzyplné úrovně státní správy. Pro ilustraci: V roce 2013 mezinárodní investice v Indii představovaly 24 miliard dolarů, zatímco do čínské ekonomiky nateklo šestkrát tolik.

Indie je zařazována mezi země s největším potenciálem ekonomického růstu. Mezi světovými ekonomikami (řazeno podle Purchasing Power Parity, PPP) se indická ekonomika v roce 2011 (a stejně tak v roce 2012) zařadila na 4. místo a silnější byla v uvedeném roce pouze ekonomika Spojených států, Číny a Japonska. Podle stejného měřítka se v roce 2012 podílela indická ekonomika na světovém HDP z 5,65 %, v roce 2017 by to však podle odhadů mělo být již 6,82 %. Podíl na světovém HDP se bude do roku 2017 podle odhadů zvyšovat u šesti v současné době nejsilnějších ekonomik pouze v případě Číny (ze 14,32 % na 18,31 %) a v případě Indie.

-of-