INZERCE

Větrná elektrárna - ilustrační foto. Zdroj: tisková zpráva EPH (Grafik Cypress Deutschland)

Nejprve 27, pak 32, teď až 40 procent. Brusel chce víc zelené energie

Nechme to uniknout do médií, pokud bude reakce negativní, můžeme to ještě změnit. Na tomto principu často funguje Evropská komise. Platí to i v případě zvažovaného zvýšení cílového podílu pro obnovitelné zdroje na celkové spotřebě energie v roce 2030. Místo dříve dohodnutých 32 procent uvádí nový pracovní návrh EK hodnotu mezi 38 a 40 procenty. Tedy velmi ambicíózní a těžko dosažitelný cíl.

Informaci o novém cíli pro podíl zelené energie přinesl web Euractiv.com, který často přináší insiderské informace z bruselských kanceláří Komise. Dosažení podílu 38 či 40 procent energie z obnovitelných zdrojů do devíti let přitom nebude snadný úkol. Týká se totiž celkové spotřeby energie, tedy nejen elektrické energie, ale také oblasti vytápění a dopravy. Jedná se o zhruba dvojnásobek současného podílu zelené energie na celkové spotřebě.

Měnit se naopak už nebude plánovaný pokles emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Zůstane v platnosti již dříve avizované snížení o 55 procent mezi lety 1990 a 2030. Web Euractiv.com upozornil, že lze započítat zachytávání uhlíku, například ve formě přírůstku lesů, což cíl fakticky snižuje na 52 až 53 procent.

Podrobnosti se lze dočíst v pracovním dokumentu, na který článek webu Euractiv.com odkazuje. Hovoří se zde o 26procentním cíli pro obnovitelné zdroje v dopravě, podíl biopaliv druhé generace (ať už to znamená cokoliv) se má zvýšit na 5,5 procenta. Zpřísnit se mají kritéria udržitelnosti pro biomasu, aby nedocházelo k drancování lesů v Evropě ani v zámoří. Co se týká elektřiny, návrh zmiňuje podporu smluv typu PPA, tedy přímou obchodní vazbu mezi výrobcem a spotřebitelem zelené energie.

Opakovaně navyšovaná procenta

Ukazuje se, jak těžké je spoléhat na předchozí dohody na evropské úrovni. Podle původního kompromisu dosaženého na jednání šéfů vlád v říjnu 2014 totiž mělo do roku 2030 nastat snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent oproti výchozímu stavu roku 1990, dále měla EU dosáhnout 27procentního podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě. Pod tlakem ekologických organizací, byznysu spojeného se zelenou energetikou a většiny europoslanců se však zmíněná procenta od té doby několikrát navyšovala.

Vyšší podíl zelené energetiky představuje pro Českou republiku problém. Podmínky pro výrobu energie z větrné, sluneční a vodní energie u nás nejsou příznivé, teoreticky vysoký potenciál geotermální energie zůstává stranou zájmu. Vysoké procento obnovitelné energie též může zkomplikovat plánovanou stavbu nových jaderných a plynových elektráren. Otázkou zůstává, jak Evropská komise cíl „rozhodí“ mezi členské státy. Podobně jako v minulosti by totiž měla brát ohledy na možnosti jednotlivých zemí.

Podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie. Zdroj: Eurostat

Eurostat má nejnovější data za rok 2019, kdy průměr 27 zemí Evropské unie – tedy bez Velké Británie – dosáhl 19,7 procenta. Nejvyšším podílem obnovitelné energie na celkové spotřebě se pyšní Švédsko (přes 56 procent), Finsko (43 procent) a Lotyšsko (41 procent). Silně naopak zaostává Nizozemsko s podílem 8,8 procenta a Belgie s 9,9 procenta. Česká republika se dostala na podíl 16,2 procenta – hlavně díky vysokému podílu biomasy ve vytápění rodinných a bytových domů.

David Tramba