Dvaadvacet restaurací získalo v letošním roce nejvyšší známku kvality – tři zlaté lvy. Celkově získalo ocenění se zlatým lvem 104 restaurací. Asociace hotelů a restaurací přitom uvádí, že je v České republice otevřeno 30 tisíc restaurací.
Pátý ročník projektu Nejlepší restaurace byl vyhlášen v prostorách Francouzské restaurace Obecního domu. Podle jednoho z organizátorů – Václava Budinského – jsou mezi hodnotiteli jsou právníci, lékaři, manažeři a další lidé, kteří do restaurací chodí velmi pravidelně. „Hodnotitelé jsou zkušení gurmeti, hýčkáni nejlepšími restauracemi po celém světě, na jejich úsudek se můžeme vždy spolehnout,“ uvedl Budínský.
Letošní vyhlašování bylo první za účasti novinářů. Podle Budínského je to z toho důvodu, že organizátoři chtěli počkat, až budou mít za sebou kus práce. Restaurace hodnotí 50 nezávislých hodnotitelů a podnik, který je hodnocen musí být hodnotiteli navštíven nejméně 5x, aby byla zaručena kontinuální kvalita podniku.
Většina oceněných restaurací je z Prahy, objevují se však i mimopražské podniky, například slezská Miura.
Celkově bylo oceněno 104 restaurací, což podle organizátorů neznamená, že by byl tento počet hodnocen. „Hodnocených restaurací bylo daleko více, ta více než stovka prošla náročným hodnocením podle metodiky odborníků na gastronomii,“ dodal Budínský.
Pokud by měl někdo tip na restauraci, která by měla být zahrnuta do hodnocení, může dát organizátorům hodnocení vědět, za případné tipy budou rádi.
Seznam oceněných restaurací
Restaurace se 3 zlatými lvy:
Alcron
Aromi
Augustine Restaurant
Aureole
Bellevue
Coda
Francouzská restaurace Art Nouveau
Grand Cru Restaurant & Bar
Kampa park
La Finestra in Cucina
La Veranda
Oblaca
Paloma Průhonice
Piano Nobile
Salabka Restaurant
Sarah Bernhardt Resturant
SOHO
Terasa u Zlaté studně
U malířů 1543
V Zátiší
Zdenek’s Oyster Bar
Zlatá Praha
Všechny oceněné restaurace:
Co znamenají jednotlivá ocenění?
1 zlatý lev – záruka výborné kuchyně a obsluhy.
2 zlatí lvi – záruka setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou
3 zlatí lvi – záruka neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou.
Výběr všech oceněných restaurací vychází v knize „Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy“, která je k dostání u všech knihkupců. Každá restaurace je detailně představena a to včetně šéfkuchaře a ukázky místní gastronomie.
Jiří Reichl