INZERCE

Logo projektu nejlepší restaurace. Ty nejlepší z nejlepších mají lvy tři, i jeden však znamená výbornou kuchyni a obsluhy. Ocenění najdete nalepené na dveřích podniku. Foto: TopLife Czech

Tři zlaté lvy – ocenění nejvyšší kvality – získalo 22 restaurací, celkově uspělo 104 podniků

Dvaadvacet restaurací získalo v letošním roce nejvyšší známku kvality – tři zlaté lvy. Celkově získalo ocenění se zlatým lvem 104 restaurací. Asociace hotelů a restaurací přitom uvádí, že je v České republice otevřeno 30 tisíc restaurací.

Pátý ročník projektu Nejlepší restaurace byl vyhlášen v prostorách Francouzské restaurace Obecního domu. Podle jednoho z organizátorů – Václava Budinského – jsou mezi hodnotiteli jsou právníci, lékaři, manažeři a další lidé, kteří do restaurací chodí velmi pravidelně. „Hodnotitelé jsou zkušení gurmeti, hýčkáni nejlepšími restauracemi po celém světě, na jejich úsudek se můžeme vždy spolehnout,“ uvedl Budínský.

Letošní vyhlašování bylo první za účasti novinářů. Podle Budínského je to z toho důvodu, že organizátoři chtěli počkat, až budou mít za sebou kus práce. Restaurace hodnotí 50 nezávislých hodnotitelů a podnik, který je hodnocen musí být hodnotiteli navštíven nejméně 5x, aby byla zaručena kontinuální kvalita podniku.

Většina oceněných restaurací je z Prahy, objevují se však i mimopražské podniky, například slezská Miura.

Celkově bylo oceněno 104 restaurací, což podle organizátorů neznamená, že by byl tento počet hodnocen. „Hodnocených restaurací bylo daleko více, ta více než stovka prošla náročným hodnocením podle metodiky odborníků na gastronomii,“ dodal Budínský.

Pokud by měl někdo tip na restauraci, která by měla být zahrnuta do hodnocení, může dát organizátorům hodnocení vědět, za případné tipy budou rádi.

Seznam oceněných restaurací

Restaurace se 3 zlatými lvy:

Alcron

Aromi

Augustine Restaurant

Aureole

Bellevue

Coda

Francouzská restaurace Art Nouveau

Grand Cru Restaurant & Bar

Kampa park

La Finestra in Cucina

La Veranda

Oblaca

Paloma Průhonice

Piano Nobile

Salabka Restaurant

Sarah Bernhardt Resturant

SOHO

Terasa u Zlaté studně

U malířů 1543

V Zátiší

Zdenek’s Oyster Bar

Zlatá Praha

Všechny oceněné restaurace:

Co znamenají jednotlivá ocenění?

1 zlatý lev – záruka výborné kuchyně a obsluhy.

2 zlatí lvi – záruka setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou

3 zlatí lvi – záruka neobyčejného zážitku, setkání s vrcholnou gastronomií a bezchybnou obsluhou.

Výběr všech oceněných restaurací vychází v knize „Nejlepší restaurace oceněné zlatými lvy“, která je k dostání u všech knihkupců. Každá restaurace je detailně představena a to včetně šéfkuchaře a ukázky místní gastronomie.

Jiří Reichl