INZERCE

Brněnský primátor Petr Vokřál a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (oba ANO) na Kongresu místních a regionálních samospráv Rady Evropy. Zdroj fotografie: brno.cz

AKTUALIZUJEME – Zvrat v Brně: populární primátor Vokřál nebude v radě, stejně jako celé ANO

Zcela nečekaný zvrat přinesla úterní vyjednávání v Brně. Po masové kritice ODS za to, že chce jít do vedení města s Hnutím ANO se právě ODS dohodla s Piráty, KDU-ČSL a ČSSD na koalici „všichni proti ANO“. Dohodu oznámili politici v době, kdy měl lídr KDU-ČSL v Brně Petr Hladík vyjednávat s primátorem za ANO Petrem Vokřálem o rozdělení kompetencí v jiné koalici. Vokřál považuje chování ODS za podraz. Stejně jako premiér Andrej Babiš.

Ne Petr Vokřál (ANO), ale jednička na kandidátce ODS Markéta Vaňková. To by mělo být jméno nového nájemníka primátorské pracovny v Brně. Vyplynulo to z dnešních intenzivních jednání, která ač ráno začala jako vyjednávání ANO a dalších stran o programovém prohlášení, po mohutné kritice voličů ODS za spojení právě s ANO, se změnila v taktizování, jak obejít ANO. Domluvené složení rady města Brna je: ODS 5 členů, KDU-ČSL 3, Piráti 2, ČSSD 2.

Podívejte se na část tiskové konference, kde byla změna ve vyjednávání oznámena. Repro: ČT24

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři. Nová koalice „všichni proti ANO“ tedy dá dohromady 33 hlasů. Zastupitelů je v brněnském „velkém“ zastupitelstvu 55.

Nyní to tedy vypadá na konec populárního primátora Petra Vokřála v čele radnice, který získal nejvíce preferenčních hlasů (30.675) jeho pravděpodobná nástupkyně Markéta Vaňková dostala 23.652 hlasů. Vaňková mimo jiné zdůraznila, že nový formát koalice jí daleko více vyhovuje, jelikož kopíruje celostátní vztah ODS a hnutí ANO.

Premiér a předseda Hnutí ANO Andrej Babiš označil dohodu ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD v Brně za „bezprecedentní podraz“. Dnes se měla podepsat dohoda s ANO, kmotři se vracejí, uvedl premiér na dotaz ČTK. Zato předseda ODS Petr Fiala uvítal, že v Brně rychle vznikla „koalice změny“ v čele s Vaňkovou. Bude skvělou primátorkou, míní Fiala. „ODS je skutečnou alternativou k ANO. Děláme, co jsme voličům slíbili,“ dodal Fiala.

Na 17 hodinu svolal zřejmě dosluhující primátor Petr Vokřál mimořádný tiskový briefing. Před novináři neskrýval emoce z vývoje posledních hodin. Řekl například, že v 15 hodin měli zástupce původně dohodnuté koalice přijít podepsat koaliční smlouvu místo toho se dozvěděl z televize, že je jeho ANO odsouzeno jít do opozice.

Podívejte se na úvod tiskové konference, jak ji přinesla ČT24:

„Považuji vytvoření čtyřkoalice bez nás za obrovský podraz, mohli jsme s ve volbách druhou ODS vytvořit většinovou koalici již v sobotu na většinové platformě.. Vytvářeli jsme poslední tři dny většinový profil tak, jak jsme se s ODS dohodli. Chtěli jsme respektovat výsledky na úrovni městských částí, abychom byli schopni co nejlépe pracovat. Když ODS říká, že k tomu dnešnímu kroku byla donucena voliči, kterým se nelíbilo, že jde do koalice s námi, tak je nutno říct, že se to nelíbilo ani našim voličům. Ale prostě jsme se dohodli, tak jsme neuvažovali nad ničím jiným. Když jsem včera dostal nabídku od KDU-ČSL, že bychom měli šest míst v radě, tak jsem to odmítl, protože jsem si podal ruku s ODS a tím je to pro mne dané,“ řekl v emotivním projevu Vokřál.
Podle něj se vše vrací ke starým pořádkům v městě Brně. „Osobní zájmy některých jedinců nás vrací zpátky. Ještě dnes jsem v 11 hodin jednal s ODS a krátce také s KDU-ČSL, kterým jsem oznámil, že jim vyhovíme v požadavku na jednoho náměstka. Ještě jsme diskutovali o tom, jestli jim můžeme vyhovět v požadavku na jednu gesci a když jsem jim měl sdělit výsledek v 15 hodin na schůzce s lídrem KDU panem Hladíkem, tak jsem se s ním už nepotkal, protože ve stejný čas stál před kamerami a sděloval, že bude I. náměstkem primátorky,“ dodal viditelně rozladěný Vokřál.

„Je to obrovské lidské zklamání. Věřil jsem, že když se na něčem dohodneme, tak to platí. Poctivě jsme procházeli všechny věci, kde by mohla vzniknout nějaká třenice – například privatizace bytů, rezidentní parkování, rozvoj města, sociální bydlení, že koncepce rozvoje města bude přes kancelář městského architekta a řadu dalších věcí. Jsem přesvědčen, že jsme prošli všechny klíčové body, které jsou pro Brno důležité a které by měly být v následujícím volebním období vyřešeny. Nemám pocit, že by něco zůstalo na stole,“ dodal končící primátor Brna.

Jiří Reichl