INZERCE

Znak města Liberce

Libereckým primátorem se zřejmě stane lídr Starostů Zámečník

Uskupení Starostové pro Liberecký kraj, které vyhrálo volby do zastupitelstva města Liberce pravděpodobně získá primátorský post. V čele radnice by měl usednout lídr kandidátky Jaroslav Zámečník i přesto, že nezískal nejvíce preferenčních hlasů. Dalšími stranami podílejícími se na sestavení koalice by mělo být ANO a ODS.

32,10% hlasů a 16 mandátů v zastupitelstvu, které má celkově 39 členů. To je výsledek politického uskupení Starostové pro Liberecký kraj ve volbách do „velkého“ zastupitelstva města Liberce. Dalšími v pořadí jsou ANO 2011 (21,36% a 11 mandátů), Změna pro Liberec (13,26% a 6 křesel) a ODS (8,38% a 4 mandáty).

Jaroslav Zámečník – lídr kandidátky Starostové pro Liberecký kraj a pravděpodobný nový primátor Liberce.

Podle dosavadních výsledků povolebních vyjednávání to vypadá, že by se primátorem měl stát lídr vítězné strany Jaroslav Zámečník, který v libereckém zastupitelstvu zasedal již minulé období a dříve byl členem ODS. Zajímavé je, že nejvíce preferenčních hlasů nezískal lídr vítězné kandidátky, ale její „trojka“ starosta městského obvodu Liberec – Vratislavice nad Nisou Lukáš Pohanka (11.028 hlasů vs. 10.825 pro Zámečníka) i přesto se pravděpodobně na postu kandidáta na primátora nic měnit nebude. Zámečník je osobností regionu, zkušený politik a letitý manažer Euroregionu Nisa

Podle lídra kandidátky ODS Petra Židka se prozatím vyjednává právě mezi ve volbách čtvrtou ODS, Starosty pro Liberecký kraj a ANO 2011. Ze hry tak vypadává ve volbách třetí Změna pro Liberec, kterou vede bývalý primátor Jan Korytář.

„Všichni chceme, aby se stávající vyjednávací týmy dohodly. Nemáme žádné osobní antipatie, velká část věcí v předvolebním programu je společná, takže nevidím důvod, proč by nemohla vzniknout takto velká koalice,“ řekl Ekonomickému deníku Židek.

Na co se tedy mohou obyvatelé Liberce těšit? Tématem číslo 1 byla rekonstrukce bazénu a měly ji v programu snad všechny kandidující subjekty. Členové vyjednávajících stran nejsou spokojeni s dopravní situací ve městě, chtějí opravit chodníky a silnice, zlepšit parkování. Vzhledem k šířce koalice se pravděpodobně počet členů rady zvýší o jedno místo na celkově 11 radních.

Jiří Reichl