INZERCE

Miroslav Poche, zdroj fotografie: Evropská unie, europa.eu

Poche: Jmenování prezidentem je mi „dost šumák“

Někteří sociální demokraté si na sociální síti facebook v pátek večer po zasedání předsednictva ČSSD, které oznámilo, že „kauzu Poche“ bude řešit až po podzimních komunálních vobách, „vjeli do vlasů“ ohledně stranické politiky. Jednoho ze dvou šéfů strany Jiřího Zimolu označil právě neúspěšný kandidát na ministra zahraničních věcí a europoslanec Miroslav Poche za autistu kvůli tomu, že dal přednost jiným povinnostem před zasedání předsednictva. Navíc dodal, že je mu jmenování prezidentem „dost šumák“.

Vnitrostranická a také vnitrokolaliční krize ohledně nejmenování ministra zahraničních věcí Miroslava Pocheho (ČSSD), kterého odmítá navrhnout ke jmenování premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli tomu, že prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, ze Pocheho ministrem zahraniční nejmenuje, začíná mít dopad i do komunální politiky.

Neobvyklé reakce spolustraníků vyvolal veřejný facebookový post člena sociální demokracie a lídra kandidátky ČSSD v největší městské části Praha 4 Jiří Bodenlose, který se na sociální sítí objevil v pátek 31. srpna po půl desáté večer. Děkuji vedení ČSSD za „velkou“ pomoc ve volebním klání,“ napsal Bodenlos.

Na to hned reagoval Miroslav Poche: „Hlavně Jirkovi Zimolovi“. Bodenlos ho upozornil, že na inkriminovaném jednání Zimola nebyl. „A to mě hodně mrzí, ještě včera říkal, že bude usilovat o dnešní řešení a dnes mi nepřišel pomoci,“ reagoval Poche. Co se strhlo poté, si přečtěte sami ve screenshotu obrazovky.

Lukáš Kraus pak vzkázal Miroslavu Pochemu, aby hlavně pohlídat Jana Hamáčka. „Nějak se nám rozjel a už chce posílat pohraničníky na hranici s Německem a na vedra to už snad nelze svádět;)“ Reakce Pocheno přišla vzápětí: „Neboj, mé názory jsou snad dost zřejmé a jasné.“ Na to reagoval Kraus s tím, že Hamáčkovy názory jasné nejsou. „Nějak nám zemanovatí a okamuratí.“

Poté se diskuse stočila k tomu, jestli má pražská ČSSD trvat na tom, že by měl být ministrem zahraničních věcí Miroslav Poche a jak se k celé záležitosti staví předsednictvo strany. Petr Pavlík: „Pražské vedení nemusí o ničem jednat. Usnesení předsednictva je jasné a nic se na něm nezměnilo. Přeci nebudeme reagovat na každý blábol v Interview ČT. 🙂 Dneska jsem byl napnutej, zda to někdo zvedne na předsednictvu, ale holt do toho vlezly ty pracovní povinnosti… S tím se samozřejmě nějaké předsednictvo nemůže měřit. :-).“ Narážel tak na skutečnost, že statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola se z jednání předsednictva omluvil kvůli jiným pracovním povinnostem.

Zastat se ho snažil Zdeněk Škromach:

Na to reagoval Miroslav Poche: „Mě je jmenování prezidentem dost šumák. Kolega Zimola s tím má společné to, že dva měsíce to komentuje a pak se ani nezastaví na jednání vedení strany, jejímž je 1. místopředsedou. To jen autismu,“ kontroval Poche. Na to opět zareagoval Škromach: „Když je ti to fuk, tak nevím, co řešíte? Personální věci byly vždy plně v kompetenci předsedy strany. Jirka má svůj názor. Ale rozhoduje předseda. Tak čekám, že bouchne do stolu. Jinak volební výsledky ČSSD zatím historicky vždy dělala Morava. Tak se v Praze domluvte. My si to už na Moravě vyřešíme. .-).“ Poche se nedal a vrátil Škromachovi úder, když zmínil jeho neúspěšnou kampaň do Senátu.„Já viděl tvé výsledky posledně do Senátu a to byl teda mazec. Promiň, že ti tykám, ale ty jsi začal výše. JInak já zatím neslyšel Jirkův názor jinak než přes novinky.cz.“

Tím se však Lukáš Kraus nenechal odbýt. Napsal: „Nic si nenalhávejme. Z těch tří (Zeman, ANO, ČSSD) je ČSSD nejslabší. Kdyby nebyl Poche, Zeman a ANO by si našli něco jiného, aby byli na vrcholu blaha. Cokoli teď uděláme s MZV, budou na vrcholu blaha – ať už se bude prodlužovat současný stav, nebo se Poche obětuje, nebo se naopak ČSSD pokusí si ho vynutit. Ale znovu si zopakujme základní poučku: Kdyby nebyl Poche, Zeman a ANO by si našli něco jiného, aby byli na vrcholu blaha.“

Jiří Reichl