INZERCE

Finanční arbitr Monika Nedělková. Foto:www.finarbitr.cz

Finanční arbitr vyřeší smírně dvě třetiny sporů, vloni jich řešil 3 tisíce

V roce 2017 přijal finanční arbitr 1337 návrhů na zahájení řízení a projednal přes 3 tisíce sporů. Lidé se na něj nejčastěji obraceli stejně jako minulý rok  kvůli spotřebitelským úvěrům a životnímu pojištění, v tomto případě jim vadili hlavně provize pro zprostředkovatele, které v prvních letech má pojištěný platit.

Úkolem finančního arbitra je především hledat smírné řešení, což se podle výroční zprávy, kterou teď předložil úřad vládě, daří zhruba v 60 % případů. Až k soudu se dostalo jen pár kauz, kterými se zabýval. Ve zbylých případech vydal  arbitr celkem 106 rozhodnutí ve věci, z toho v 77 případech návrh zamítl a ve 28 řízení částečně nebo úplně návrhu spotřebitele vyhověl. Případy, kdy se strany shodnout nedokážou, pak finanční arbitr zveřejňuje (bez osobních údajů) na svých internetových stránkách ve Sbírce rozhodnutí. Ti, kdo se na úřad obrací, se z nich mohou poučit. Pro vyřešení sporu přitom podle zprávy často stačí jen to, že se úředníci začnou případem zabývat a finanční instituci kontaktují.

Co se poskytování platebních služeb týče, arbitr nejčastěji řeší zneužití internetového bankovnictví nebo platební karty, v tomto případě jsou to především případy, kdy zloděj použil pin. Lidé si mu také stěžují, že nesprávně fungoval vkladový nebo výdejní bankomat. Nejčastějším problémem v oblasti úvěrů jsou spory o posouzení platnosti úvěrové smlouvy v důsledku porušení povinnosti řádně posoudit úvěruschopnost dlužníka. Lidé se brání i proti poplatku za předčasné splacení úvěru.

 

 

Rozdělení zahájených řízení podle oblastí v roce 2017

Finanční arbitr v případě, kdy ve věci rozhodne nálezem a vyhoví, byť jen zčásti spotřebiteli, musí uložit instituci sankci ve výši 10 % z částky, kterou je instituce povinna zaplatit navrhovateli, nejméně však 15 000 Kč. Vedle toho je oprávněn uložit pokutu za porušení povinností předkládat podklady v řízení před finančním arbitrem, pokutu lze uložit až do výše milion korun. Peníze dostává státní kasa. V roce 2017 arbitr pravomocně uložil k zaplacení téměř za 493 tisíc korun na sankcích a 30 tisíc na pokutách.

Do působnosti finančního arbitra v tuto chvíli patří mimosoudní řešení spotřebitelských sporů z finančního styku, neplatebních účtů a vkladních knížek, elektronických peněz úvěrů, včetně hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, ze stavebního spoření, většiny sporů z kolektivního investování a investičních služeb, ze směnárenských obchodů a životního pojištění. Jediná finanční služba, která tak pod finančního arbitra zatím nespadá jen penzijní připojištění a neživotní pojištění.

Úřad si ve zprávě ale i postěžoval. Zneužívají ho totiž podle něj nejrůznější iniciativy a uskupení, které organizují hromadné podávání návrhů na zahájení řízení za spotřebitele. Podle zkušeností úřadu se to často děje i bez jeho vědomí. „Spory tak ztrácejí nejen povahu individuálního sporu, ale často i povahu spotřebitelského sporu, když plnění vymáhá osoba, která na sebe nechala postoupit pohledávku spotřebitele ze smluvního vztahu s institucí,“ vysvětluje zpráva.

Finanční arbitr v 10 bodech:

  1. finanční arbitr je zákonem zřízený státní orgán mimosoudního řešení sporů
  2. finanční arbitr může řešit pouze spory mezi spotřebiteli a finančními institucemi poskytujícími nebo zprostředkujícími platební služby, elektronické peníze, úvěry, kolektivní investování, investice, životní pojištění, stavební spoření, směnu měn
  3. finanční arbitr nemůže rozhodovat spor, o kterém se již vede řízení u soudu nebo před rozhodcem, nebo o něm již soud nebo rozhodce rozhodl
  4. řízení před finančním arbitrem je bezplatné
  1. návrh na zahájení řízení může podat jen spotřebitel, k dispozici je formulář nebo průvodce podáním návrhu
  2. navrhovatel nemusí být právně zastoupen
  3. finanční instituce je povinna se řízení účastnit
  4. finanční arbitr vede strany sporu ke smírnému vyřešení sporu
  5. pravomocné rozhodnutí finančního arbitra je přezkoumatelné soudem
  6. pokud není pravomocné rozhodnutí finančního arbitra předloženo k soudnímu přezkumu, je závazné a má účinky vykonatelného soudního rozhodnutí.

Na úřadu pracuje 50 lidí a jeho financování má na starosti Ministerstvo financí. Jeho provoz vloni stál přes 53 milionů korun. Výroční zprávy jsou k dispozici zde. Nejvíc sporů arbitr zatím řešil v roce 2016, byly jich téměř 2 tisíce.

Vanda Kofroňová