INZERCE

Pokles. Foto: www.pixabay.com

Veolii Energie loni klesl zisk o 75,6 pct na 321,9 milionu Kč

Společnosti Veolia Energie ČR, která je předním výrobcem a dodavatelem tepla a elektrické energie, v loňském roce klesl zisk meziročně o 998,7 milionu na 321,9 milionu korun.

Pokles představuje 75,6 procenta. Tržby firmy se meziročně snížily o 368 milionů (4,6 procenta) na 7,55 miliardy korun. Uvádí to výroční zpráva zveřejněná na internetových stránkách společnosti.

Předseda představenstva Veolie Energie ČR Phillippe Guitard a místopředseda představenstva a generální ředitel Josef Novák ve výroční zprávě uvedli, že loňský hospodářský výsledek firmy ovlivnila insolvence černouhelné společnosti OKD, která je jedním z jejích největších obchodních partnerů.

“Veolia Energie ČR odebírá přibližně 40 procent vytěženého energetického uhlí OKD a prostřednictvím své dceřiné společnosti Veolia Průmyslové služby dodává pro OKD média a energie. OKD nejprve rozporovala dlouhodobě uzavřené smlouvy a poté omezila platby za energie a média, přičemž zápočet plateb a tržeb s OKD je zapovězen soudem i smlouvou. To vedlo k vytvoření opravných položek,” uvedli Guitard a Novák.

V roce 2016 klesl firmě prodej tepla oproti roku 2015 o 65 terajoulů na 11.691 terajoulů. Tržby za teplo a související produkty se meziročně snížily o pět milionů na pět miliard korun. Společnost loni prodala 2319 gigawatthodin elektrické energie (o 31 gigawatthodin méně než v roce 2015) a tržby za elektřinu jí klesly o 358 milionů na 2,4 miliardy korun. Firmě klesly i tržby za prodej chladu, a to o tři miliony na 36 milionů korun.

Guitard a Novák připomněli, že firma pokračovala v ekologizaci svých zdrojů, zejména na Elektrárně Třebovice v Ostravě a Teplárně Karviná. “Investice společnosti Veolia Energie ČR v roce 2016 přesáhly 520 milionů korun, včetně získaných dotací. Patrně největším úspěchem bylo převzetí Pražské teplárenské LPT, a. s., a získání nových odběratelů v dotyčné městské části Prahy v rozsahu cca 1,8 gigajoule ročně,” uvedli.

Společnost má zhruba 1600 zaměstnanců. Do skupiny patří mimo Veolie Energie ČR také Veolia Energie Kolín, Veolia Energie Mariánské Lázně, OLTERM & TD Olomouc, AmpluServis nebo Veolia Průmyslové služby ČR.

Celá skupina loni vytvořila konsolidovanou ztrátu 70,8 milionu korun. O rok dříve byla v konsolidovaném zisku 438 milionů korun. Důvodem poklesu je podle firmy zejména zaúčtování opravných položek k majetku společnosti Veolia Průmyslové služby a snížení hodnoty goodwillu (nehmotný majetek společnosti, například renomé firmy) v této společnosti. Výnosy skupině klesly o 272 milionů (2,4 procenta) na 11,251 miliardy korun.

–čtk–