INZERCE

Analytici: Čtvrtletní výsledky ČEZ překonaly očekávání trhu

Dnes oznámené výsledky energetické skupiny ČEZ za 1. čtvrtletí letošního roku překonaly očekávání trhu. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Analytici upozornili, že vliv měly jednorázové položky. ČEZ dnes oznámil, že mu za letošní první tři měsíce klesl čistý zisk meziročně o 13 procent na 8,7 miliardy korun. Provozní výnosy dosáhly 52,8 miliardy korun, což bylo oproti loňsku zhruba o dvě procenta více.

Skupina navzdory poklesu zisku za čtvrtletí upravila celoroční očekávání očištěného čistého zisku, a to především díky prodeji akcií společnosti MOL. „ČEZ upřesnil letošní výhled očištěného čistého zisku z původně stanoveného intervalu 12 až 17 miliard korun na rovných 17 miliard korun, což hodnotíme pozitivně, když jsme očekávali upřesnění výhledu k hranici 15 miliard korun,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Upozornil, že ČEZ ve čtvrtletí zaúčtoval také pozitivní dopad dohody o narovnání se společností Sokolovská uhelná, jenž činil 0,7 miliardy Kč. „Tento příznivý vliv jsme nepředpokládali,“ dodal.

Analytik Komerční banky Richard Miřátský uvedl, že reportované výsledky jsou v souladu s výhledem společnosti na pokles ziskovosti v tomto roce, který předpokládá tvorbu ročního provozního zisku EBITDA na úrovni 52 miliard korun. „Čistý zisk mírně předčil naše i tržní očekávání avšak především vlivem jednorázových položek. Vzhledem k tomu, že výsledky nijak výrazně nevybočily z očekávání trhu, nepředpokládáme výraznou reakci ceny akcií,“ dodal.

-čtk-