Ceny vánočního cukroví letos zůstanou téměř beze změny oproti loňsku. Kupované linecké, perníčky či vosí hnízda podraží maximálně o jedno až dvě procenta, domácí pečení by naopak mohlo vyjít o něco levněji. Uvedl to ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý, podle něhož se zásadní změny nečekají ani v objemu prodaného cukroví či v oblíbených druzích. Cukráři už se na vánoční sezonu připravují a přijímají první objednávky – potýkají se však s nedostatkem brigádníků.
„Posledních deset dvanáct let se objem prodávaného cukroví nemění. To znamená, ač to zní hloupě, ať to stojí, co to stojí, tak Češi si vánoční cukroví nenechají ujít. Ani se moc dramaticky nemění podíl domácího pečení a toho kupovaného. Hospodyňky, které jsou zvyklé péct doma, tak u toho zůstanou, a ty, které nejsou, tak to nakoupí,“ řekl Hlavatý.
Ceny zůstanou stabilní
Podle Hlavatého bude cena záviset především na místě nákupu. Průmyslově vyráběné cukroví vyjde zhruba na 250 korun za kilogram, zatímco cukroví ze specializovaných cukráren může stát až 3000 až 4000 korun za kilogram. Nejčastější průměr se podle něj pohybuje mezi 1200 a 1300 korunami.
„Někteří domácí pekaři signalizovali, že mohou jít s cenou mírně dolů, ti průmysloví výrobci mohou jít mírně nahoru, protože jsou v jiné situaci. Celkově si myslím, že ta cena se nemění, jestli ano, tak může jít nahoru o jedno, dvě procenta,“ uvedl Hlavatý.
Loni lidé za cukroví zaplatili více než v roce 2023 kvůli zdražení surovin. Letos už podle Hlavatého suroviny ani energie nebudou hrát tak velkou roli. „Cena cukru šla dolů, kakao zdražilo, ale už na začátku roku, takže si myslím, že v surovinách až tak velký problém nebude, i energie jsou plus minus stabilní,“ dodal.
Mohlo by vás zajímat
Cukráři řeší nedostatek brigádníků
Podle Hlavatého bude letos hlavní komplikací nedostatek sezónních pracovníků. „Pekárny nebo malé cukrárny shánějí spoustu brigádníků. Musíte sehnat mnohem víc lidí, pekárny sice mají automatické míchače, ale vlastní práce je manuální. Sezonní lidé ale nejsou, a abyste je tam dostali, musíte jim víc zaplatit,“ upozornil.

Přesto je podle něj vánoční pečení pro cukrárny ekonomicky zajímavé a pustí se do něj téměř všechny firmy s cukrářskou výrobou. Objednávky začínají cukrárny přijímat už od začátku října, s pečením pak podle druhu začínají v první polovině listopadu.
Kolik stojí cukroví v cukrárnách
Nabídky už zveřejnily první podniky. Cukrárna Ollies prodává kilogram cukroví za 1888 korun, on-line cukrárna Upečeme nabízí kilogram s 12 druhy za 1490 korun, Cukrář Skála stejné množství prodává za 1670 korun a Sladká dílna za 1290 korun.
„Struktura cukroví se dramaticky nemění, opět přijdou nějaké nové věci, jsou nějaké šlágry, ale stejně nakonec všichni skončí u vanilkových rohlíčků a lineckého,“ uzavřel Hlavatý.