INZERCE

Návštěva čínského prezidenta Xi Jinpinga. Foto: Kancelář prezidenta republiky (www.hrad.cz)

Čínský kapitál v domácích firmách? Menší než před návštěvou čínského prezidenta

Prozatím se neplní vizionářská prohlášení prezidenta Zemana o přílivu čínského kapitálu do domácích firem. Podle analýzy společnosti Bisnode je po roce od návštěvy čínského prezidenta kapitálu z jeho země v České republice o 198 milionů korun méně.

Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem od loňské březnové návštěvy čínského prezidenta klesl o 198 milionů korun na 5,5 miliardy korun. Celkový počet tuzemských firem s čínským vlastníkem se snížil o 35 na 2.101. V pomyslném žebříčku největších zahraničních majitelů Čína zůstává na 22.příčce. Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou pravidelně zveřejňuje poradenská společnost Bisnode.

„Dříve oznámené velké čínské investice se prozatím nezrealizovaly. Kdyby čínská skupina Eurasia Development Group Limited nekoupila 71,1 procent českého prodejce zahradní techniky a bazénů Mountfield, meziročně by došlo k poklesu objemu čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem o výrazných 630 milionů korun,“ uvedla Petra Štěpánová z Bisnode. Podle ní historického maxima čínský kapitál v českých firmách dosáhl v roce 2015.

 

 

 

 

 

Nejvíc kapitálu v domácích firmách je tradičně z Německa (239 miliard Kč), Nizozemí (165 mld Kč) a Lucemburska (97 miliard Kč). Čína je na pomyslném 22. místě s 5,5 miliardami korun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-red-