Gurmeti v Česku se dočkali – vedle červeného Michelinského gastroprůvodce – dalšího profesionálního kompasu kvality a originality. Je jím první české vydání renomovaného francouzského průvodce Gault&Millau, který podle přísně stanovených mezinárodních kritérií mapuje nejlepší restaurace, ale i šéfkuchaře. A v kategorii pop i nejzajímavější bistra a další gastroprovozy. Žlutý průvodce začal ve Francii vycházet už v roce 1965 a my jsme se stali 15. zemí, která ocenění v podobě kuchařských čepic uděluje. Následovat bude Slovensko a Maďarsko.
Nejvyšší ocenění – čtyři z pěti možných kuchařských čepic – v letošním prvním ročníku Gault&Millau získal Restaurant Papilio ve Vysokém Újezdu u Berouna. Tamní šéfkuchař Jan Knedla se zároveň stal Šéfkuchařem roku, což je ocenění, které se uděluje za originalitu a osobitost kuchyně. „Bereme si inspiraci ze starých kuchařských knih a kuchařské postupy přetváříme. Dlouhou dobu jsem působil v zahraničí a načerpal tam moderní techniky, a to dnes využívám k tomu, abychom nabízeli moderní českou gastronomii,“ řekl oceněný šéfkuchař České justici.
Podle Gault&Millau je slovním hodnocením čtyř čepic „gastronomie vyvolávající emoce, založená na produktech mimořádné kvality. Nezaměnitelný zážitek“.
Tři čepice a hodnocení „vysoká úroveň kuchyně“, udělili inspektoři 11 restauracím. Dvě čepice za „autorskou kuchyni“ pak dostalo 53 restaurací a celá stovka jednu čepici se slovním hodnocením „zajímavá kuchyně“.
Mohlo by vás zajímat
Gastroprůvodce ale zmiňuje i 105 dalších restaurací, které se sice už nevešly do „čepicového“ hodnocení, ale dostaly slovní hodnocení „dobrá kuchyně“. A celkem 141 míst, kde se podává zajímavé jídlo a patří sem bistra, takzvané streed foody, wine bary či tapas bary, dostalo visačku POP, což znamená označení pro ty, kdo se v gastronomii snaží o nastolování nových populárních trendů.
Šéfkuchař zítřka a Mladý talent roku
Inspektoři udělovali kromě čepic a Šéfkuchaře roku také další ocenění. Otto Vašák z Restaurace Essens v Hraničním zámečku u Hlohovce u Mikulova, která dostala tři čepice, získal ještě titul Šéfkuchař zítřka. Tento titul se uděluje kuchaři, který je na podle opakovaného hodnocení na vzestupu a lze předpokládat, že při příštím hodnocení jeho restaurace získá o čepici více. Komisaři na Vašákovi ocenili to, že se – ačkoliv se Essens nachází mimo hlavní gastronomické dění – zaměřuje i na nejnáročnější kulinářské výtvory.
Mladým talentem roku, udíleným kuchařům do věku 35 let, se stala Barbora Šimůnková z restaurace Leaf v pražských Strašnicích. Šéfkuchařka se zaměřuje především na pokrmy ze zeleniny a klade maximální důraz na tuzemský původ surovin. Čtvrtý titul – POP roku – získalo EGGO BreakFeast bistro v pražském Karlíně. Ocenění bylo uděleno za kreativitu konceptu, kvalitu pokrmů a nápojů i za celkový přínos pro region.