INZERCE

Home Názory Zájem podnikatelů o dotace šestinásobně převyšuje vyčleněné prostředky

Zájem podnikatelů o dotace šestinásobně převyšuje vyčleněné prostředky

0
Zájem podnikatelů o dotace šestinásobně převyšuje vyčleněné prostředky

Podnikatelé letos požádali o dotace v objemu 145 miliard korun z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spravuje MPO.

Podnikatelé si v letošním roce požádali již o 145 miliard korun z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který spravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zájem tak značně převýšil vyhrazené zdroje ve výši 23 miliard. O dotaci se přihlásilo 5767 subjektů, což představuje 85% všech žádostí. Vyplývá to z materiálu Ministerstva pro místní rozvoj „Informace o stavu realizace programů v programovém období 2014–2020.“

K 9. listopadu 2015 bylo vyhlášeno celkem 113 výzev pro předkládání žádosti o dotaci v 7 programech, jejichž celkový objem činí 136,7 mld. Kč. Ke stejnému datu bylo podáno 6 721 žádostí o podporu v celkové hodnotě 171,8 mld. Kč. „Zájem žadatelů o výzvy je vzhledem k počtu podaných žádostí o podporu značný.“ píše se v materiálu. Po jeho důkladnějším prostudování však vyplývá, že tvrzení je pravdivé jen částečně. Bez programů administrovaných Ministerstvem průmyslu a obchodu by to bylo možné prohlásit je stěží. V Integrovaném operačním programu, jehož správcem je samotné ministerstvo pro místní rozvoj, byly prozatím předloženy pouze tři projekty v celkovém objemu 20 milionů korun. Jediným programem, jenž doposud nevyhlásil žádné výzvy, je Operační program Doprava, který předpokládá vyhlášení v průběhu listopadu.

Pozici premianta mohou ostatní úřady Ministerstvu průmyslu a obchodu jen závidět. Enormní zájem žadatelů a počet podaných žádostí o dotaci dokazují, že ministerstvo při nastavení podmínek výzev zacílilo více než dobře. Druhé Ministerstvo práce a sociálních věcí registruje zájem žadatelů v celkové výši 21 miliard, což však nedosahuje ani polovinu alokace finančních prostředků, se kterými Operační program Zaměstnanost počítá ve výzvách. Pomyslný třetí na pásce, Ministerstvo životního prostředí a jeho Operační program Životní prostředí, vyhlásil výzvy v úctyhodné výši 25 miliard. Doposud však obdržel pouze 287 žádostí v celkové výši 4,2 miliard korun. Zdali to Ministerstvo životního prostředí a jeho Státní fond životního prostředí nepřepískly s  přísnými podmínkami výzev, ukáže až čas.

Mezi starosty měst a obcí často zaznívá názor, že příliš nízko nastavená míra dotace oproti minulému období odrazuje od zájmu o realizaci ekologických opatření. Státní fond životního prostředí si chce ponechat dotační prostředky pro svou dlouhodobější vizi „Zelené banky“. Proto chce ve větší míře úvěrovat než dotovat. V současné době extrémně nízkých úrokových sazeb, poskytovaných běžně komerčními bankami městům a obcím, však mnohde budí takový postup rozpaky.

Kdybychom na hodnocení situace použili oblíbené rčení předsedy Hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše o řízení státu jako firmy, neukázali by se jeho ministři jako právě skvělí manažeři. Ministři za ANO dokázali doposud zajistit rozvojové projekty pro Česko pouze v celkové výši 4,72 miliard korun. A to především zásluhou ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Příspěvek ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové je spíše symbolický. Ministr dopravy Dan Ťok se na předložení důležitých infrastrukturních projektů k čerpání dotací nepodílel vůbec. Prozatím má čistou nulu.

„Zamakali“ spíše sociálně demokratičtí ministři premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zajistili předložení rozvojových projektů v celkové výši 167 miliard. Lví podíl na úspěchu patří ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi (ČSSD). Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) si s 21 miliardami v objemu předložených projektů vede obstojně. Třetí ministryně za sociální demokracii Kateřina Valachová v resortu školství (předložené projekty za 100 milionů) se bude muset na své stranické kolegy hodně dotáhnout, chce-li obstát. Ministři ČSSD tedy zajistili rozvojové projekty pro Českou republiku za 167 miliard, ministři za ANO za 4,72. Poměr 35:1 měřeno českými korunami. Řeč čísel posílá na vládu ministryně Karla Šlechtová nominovaná za ANO, jejíž úřad je navíc odpovědný za celkovou koordinaci čerpání prostředků z Evropských investičních a strukturálních fondů.

stažený soubor

V informacích pro vládu nejsou zahrnuty údaje za Operační program Rybářství a Program rozvoje venkova, jež jsou v gesci Ministerstva zemědělství. Tyto programy totiž využívají samostatný monitorovací systém IS SZIF. Na lidovce a úřadování jejich ministra Mariána Jurečky (KDU-ČSL) se tedy bude potřeba podívat samostatně.

Ivo Hartmann

FacebookTwitter
Previous article Předlistopadové mýty II: Všichni měli práci
Next article Ministr Jurečka nám zdraží med
mm
Mgr. Ivo Hartmann, MBA - vydavatel zpravodajských portálů Ekonomický deník, Zdravotnický deník a Česká justice. V minulosti byl 1. náměstkem ministra pro místní rozvoj, náměstkem ministra spravedlnosti a vrchním ředitelem ministerstva zdravotnictví pro mezinárodní a ekonomické věci. Na ministerstvu zdravotnictví zodpovídal mimo jiné za přípravu a výkon předsednictví v Radě ministrů Evropské unie. Dříve působil také jako poradce předsedy poslaneckého klubu Karla Kühnla a asistent předsedy Poslanecké sněmovny Milana Uhdeho.