INZERCE

Home Názory Ministr Jurečka nám zdraží med

Ministr Jurečka nám zdraží med

0
Ministr Jurečka nám zdraží med

Ministr zemědělství Marian Jurečka spustil další z projektů, kterými chce naše děti učit zdravě jíst. Medové snídaně nám ale mohou zdražit med.

Ve středu spustilo ministerstvo zemědělství novou osvětovou kampaň za zdravější stravování s názvem „Medová snídaně“. „Ministerstvo zemědělství chce propagovat především regionální potraviny, drobné chovatele včel i farmáře, kteří garantují nejenom kvalitu medu, ale i včelích produktů jako je například propolis a včelí vosk.  Je důležité, aby si děti už v raném věku navykly na správné a vyvážené stravování. Na pilotní projekt Medové snídaně poskytlo Ministerstvo více než sto tisíc korun. Celkem se do akce zapojí 1500 dětí,“ uvádí ministr zemědělství Marian Jurečka v tiskové zprávě ministerstva. Děti tak mohly posnídat chleba s máslem a medem a mléko.

Musím přiznat, že jsem touto novou akcí táty všech českých zemědělců poněkud zmaten. Ministerstvo zemědělství chce podporovat zdravé stravování dětí, a tak jim naservíruje chléb a máslo. Inu budiž, strava má být vyvážená, třeba děti na svačiny dostaly ovoce nebo zeleninu. Současně chce ministerstvo podporovat chovatele včel a farmáře, kteří garantují kvalitu medu. Zde je třeba začít být ostražitý a ptát se, jak to s tím českým medem na našem trhu vlastně je.

Pokud stát uvažuje o jakékoli formě podpory soukromému subjektu, pak to bývá většinou z důvodu, kdy je dané odvětví postiženo nějakou krizí a výrobci mají problémy svou produkci na trhu uplatnit. V případě českého medu to tak však není. Kvalitního českého medu je již několik let po sobě na trhu nedostatek. Tento nedostatek má dvě příčiny. Tou první je decimace včelstev varroázou v posledních několika letech. Oproti roku 2011 tak byla v roce 2014 produkce medu o 4 tisíce tun nižší, což představuje pokles zhruba 37% pokles.

Ale pozor, produkce medu v České republice se dlouhodobě pohybuje kolem nějakých 7,5 tisíce tun ročně, takže rok 2011 byl se svými 11,3 tisíci tun výrazně nadprůměrný. A zde se dostáváme ke druhé příčině nedostatku českého medu na našem trhu. Tou je dlouhodobý růst poptávky po něm. Důkazem je rychlý nárůst ceny českého medu na trhu. Zatímco ještě v roce 2010 se dal kilogram českého medu pořídit v průměru za 130 korun, v srpnu loňského roku již za 170 korun. Letošní ceny se pohybují i nad 180 korunami za kilogram včelího produktu. Cena tedy za posledních 5 let vzrostla téměř o 40 %.

Jestliže tedy shrneme fakta a nebudeme se opírat pouze o dojmy, pak zjistíme, že medové odvětví se v žádné vleklé krizi u nás nenachází. A tu přijde ministr zemědělství s tím, že je třeba české včelaře podpořit. Letos se do projektu „medové snídaně“ zapojilo 1500 dětí. Ministerstvo zemědělství věří, že v příštích letech se počet škol, školek, a tedy i dětí, které budou oblaženy státní dodávkou medu, bude zvyšovat.

Produkce medu v ČR - zdroj: ČTK
Produkce medu v ČR – zdroj: ČTK

Pokud ministr Jurečka říká A, měl by říci také B. Tím „B“ je fakt, že bychom se měli připravit na další budoucí zdražování medu „made in the Czech Republic“. Zákony trhu působí jednoduše. Bude-li stát k již tak vysoké poptávce po českém medu přidávat ještě poptávku svou, byť by na jejím pozadí stály sebeušlechtilejší úmysly, celková poptávka po českém medu poroste ještě více, než doposud. A budou-li čeští včelaři i nadále bojovat s varroázou, pak nebudou schopni s rostoucí poptávkou držet krok. Zdražení medu je tedy nevyhnutelné.

Projekt medových snídaní se tak zařadí k dalším, již existujícím, státním projektům, které mají za cíl zlepšit stravovací návyky našich dětí. Od roku 1999 stát dotuje školní mléko a od roku 2009 i ovoce. Máte-li děti školou povinné, pak jistě víte, jak se takové „ovoce do škol“ na jídelníčku vašich ratolestí projeví. Podobné projekty mají spíše ozdravný účinek na ty, od nichž stát mléko a ovoce vykupuje. S medem to pravděpodobně dopadne naprosto stejně.

Petr Musil, šéfredaktor Ekonomického deníku

FacebookTwitter