INZERCE

Vrt na zemní plyn. Foto: Pixabay (autor Bruce Tunget)

Těžba břidlicového plynu v USA prvně klesla, producenti omezují investice kvůli nízkým cenám

Produkce zemního plynu v USA z břidlic a jiných neprostupných hornin od počátku století rostla a rostla. Až letos nastal obrat. Podle amerického Úřadu pro energetické informace (US EIA) nastal v prvních devíti měsících letošního roku meziroční pokles o přibližně jedno procento. Letošní produkce tak klesla na 81,2 miliardy kubických stop (2,3 miliardy m3) za den. To odpovídá těžbě 630 miliard m3 za celé období od ledna do září.

Jak dále US EIA připomněla, takzvaný břidlicový plyn se na současné těžbě zemního plynu v USA podílí ze 79 procent. Klasický způsob těžby plynu naopak mírně vzrostl. Celková produkce suchého zemního plynu, tedy po očištění o kapalné uhlovodíky, ve Spojených státech od ledna do září 2024 činila v průměru 103,3 miliardy kubických stop (2,925 miliardy m3) za den, což je v podstatě stagnace ve srovnání se stejným obdobím roku 2023.

Dosavadní letošní pokles těžby břidlicového plynu byl způsoben především poklesem těžby na ložiscích Haynesville a Utica. V případě ložiska Haynesville, které se nachází v severovýchodním Texasu a severozápadní Louisianě, nastal pokles o 12 procent. Těžaři na ložisku Utica ve státě Ohio vykázali pokles o 10 procent. Několik společností zde podle US EIA omezilo těžbu v reakci na historicky nízké ceny zemního plynu.

Vývoj těžby plynu v USA od roku 2000. Zdroj: US EIA

Referenční cena plynu na Henry Hubu klesla o více než 70 procent z maxima dosaženého v srpnu 2022, dnes se pohybuje okolo 2,50 dolaru za milion britských termálních jednotek (MMBtu). Těžba plynu z hlubokých vrtů, které jsou na ložiscích Haynesville a Utica nutností, se proto přestává vyplácet. Důkazem může být snižování počtu vrtných souprav v provozu; ten byl na ložisku Haynesville v září nejnižší od poloviny roku 2020.

Naproti tomu zemní plyn produkovaný v západním Texasu a jihovýchodním Novém Mexiku je dobýván společně s ropou, jejíž cena je z pohledu amerických těžařů stále atraktivní. Produkce zemního plynu zde proto i letos rostla spolu se zvyšující se těžbou ropy.

US EIA odhaduje, že celková produkce suchého zemního plynu v USA bude letos v průměru 103,5 miliardy kubických stop za den, což je mírný pokles oproti 103,8 miliardy v minulém roce. V příštím roce by se objem produkce mohl mírně zvýšit na 104,6 miliardy kubických stop za den.

Spojené státy dovážejí potrubními cestami 5 až 6 miliard kubických stop plynu denně z Kanady, podobné množství naopak vyvážejí do Mexika. Co se týká exportu zkapalněného zemního plynu (LNG), ten se v posledním roce a půl stabilizoval na úrovni okolo 12 miliard kubických stop (340 milionů m3) za den. Spojené státy tak drží pozici největšího vývozce LNG. Velká část exportu směřuje na evropské trhy, kde soupeří s o podíl na trhu s ruským a katarským LNG.

(dtr)