INZERCE

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová Foto: ANO

Cár papíru, ztrhala Schillerová rozpočet. Podle Fialy je šancí na růst životní úrovně

Příjmy z rozpočtu jsou nadhodnocené, protože predikce vývoje ekonomiky v příštím roce je přespříliš optimistická. A výdaje naopak podhodnocené. Opozice nevidí snahu vlády snižovat odbouratelné výdaje. ANO, SPD i bývalí vládní Piráti požadují přepracování vládního návrhu rozpočtu na příští rok a zaštiťují se stanoviskem Národní rozpočtové rady, která návrh ostře kritizovala. Premiér Petr Fiala (ODS) označil rozpočet za rozumný kompromis, který míří ke snižování deficitu.

Vláda má za sebou první hodiny prvního čtení návrhu Zákona o státním rozpočtu na rok 2025 v Poslanecké sněmovně. Terčem opozice se stala nadhodnocenost příjmů státního rozpočtu a naopak podhodnocení výdajové strany. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO a bývalé místopředsedkyně vlády a ministryně financí Aleny Schillerové má návrh státního rozpočtu na příští rok jednu zásadní vadu, která nesouvisí s politickými názory na ekonomické řízení země. „To, co je v tuto chvíli absolutně nejdůležitější, naprosto nadstranické a s čím musí souhlasit každý poslanec, kterému na naší zemi a jejím obrazu skutečně záleží, je, aby rozpočet České republiky nebyl nevěrohodný, neúplný a nereálný cár papíru. Právě takový totiž bohužel je. A to nikoliv podle nás jako opozice, ale podle nezávislé Národní rozpočtové rady (NRR),“ uvedla Alena Schillerová.

Ta totiž 3. října publikovala stanovisko, podle kterého jsou v předloženém návrhu rozpočtu nesrovnalosti v rozsahu okolo 50 miliard korun,“ uvedla na úvod svého vystoupení Schillerová a připomněla hlavní body stanoviska NRR. Ta mimo jiné kritizovala nadhodnocené výnosy emisních povolenek a nadhodnocené výnosy z daní na pozadí nepříznivého vývoje německé ekonomiky a také na nevyjasněnou politiku podpory obnovitelných zdrojů energie. Schillerová výslovně uvedla, že ANO požaduje přepracování rozpočtu v souladu s připomínkami NRR.

Rozpočet nepodpoří ani SPD a Piráti

Proti návrhu se vyslovil také poslanec a předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. I ten se odkazoval na stanoviska NRR a kritizoval kromě podhodnocených příjmů ve vztahu ke špatnému hospodářskému vývoji našeho nejdůležitějšího hospodářského partnera také politiku české vlády vůči velkým zahraničním firmám. Vláda pro ně podle něj „sype peníze do ciziny“ a domácím firmám a občanů zvedá daně. Okamura kritizoval také podle něj nulovou snahu vlády odbourávat výdaje. Poukazoval přitom na plánované výdaje řady rozpočtových kapitol, které se mají příští rok zvýšit. SPD podle něj vládní návrh rozpočtu nepodpoří a přijde s pozměňovacím návrhem.

Také Piráti chtějí návrh státního rozpočtu přepracovat a opírají se přitom o oponenturu Národní rozpočtové rady. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) poukázala také na to, že v návrhu státního rozpočtu chybí podpora rodin. Ta je podle ní dlouhodobě na sestupu, což je od roku 2010 vidět i na datech. Rodičovský příspěvek by se podle ní měl pravidelně valorizovat, podobně jako třeba důchody, jejichž navyšování je dáno určitou částí růstu inflace a mezd. Piráti také budou požadovat zakotvení investic do dostupného bydlení. Koncept dlouhodobě udržitelné podpory bydlení podle Richterové připravil i rozjel ministr Bartoš, ale v rozpočtu na něj nejsou připraveny peníze. Přitom by šlo o model, který by stál na návratných půjčkách a mohl by fungovat jako perpetum mobile.

Fiala: bez investic by byl rozpočet vyrovnaný ihned

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že navržený rozpočet je více než rozumným kompromisem. Odráží totiž realistickou vyváženou strategii, kterou česká ekonomika potřebuje. Premiér řekl, že deficity minulých vlád kritizoval proto, že nebyly spojeny s kvalitními investicemi. „Neprovázela je tedy naděje, že by všechny ty obrovské výdaje mohly skončit někde, kde se zhodnotí, kde přinesou něco užitečného. A to se také bohužel potvrdilo,“ řekl premiér. Podotkl, že vyrovnaný rozpočet by bylo možné dosáhnout ihned. Podmínkou by bylo škrtnout investice, které mají příští rok dosáhnout 250 miliard korun. Druhou cestou k vyrovnaným státním financím by bylo zvýšení daní. Obě cesty koalice odmítá.

Současná vláda byla podle něj od samého začátku rozhodnuta, že bude sledovat dva základní cíle. Snižování schodků státního rozpočtu a snahu, aby rozpočet vytvářel dostatečnou šanci na růst ekonomiky a životní úrovně či v širším smyslu růst významu Česka ve světě. „A to byly dvě klíčové věci, podle kterých jsme sestavovali a upravovali rozpočty v krizových letech. A tyto principy se plně propisují do návrhu státního rozpočtu na rok 2025,“ zdůraznil premiér. „Každý další rok naší vlády přináší o něco lepší čísla, a tedy i lepší možnost, jak se k tomu všemu, co jsem zde zmiňoval, přiblížit,“ řekl Fiala dále.  

Pokud jde o investice, rozpočtový plán počítá pro příští rok s 250 miliardovými investicemi, což představuje asi desetinu rozpočtu. Za priority premiér Fiala označil  rozvoj infrastruktury, znalostní ekonomiky a posilování obrany země.

Ivana Pečinková