INZERCE

Ruku na to? Vyjednávání o firemních fúzích a akvizicích bývají dlouhá a výsledek do poslední chvíle nejistý. Foto: Pixabay

Trh fúzí a akvizic zamrzl. Klesl hlavně zájem zahraničních investorů o české firmy

Počet i výše hodnoty firemních fúzí a akvizic v České republice v letošním třetím čtvrtletí výrazně klesly. Od července do září se podle poradenské firmy TPA uskutečnilo 10 transakcí s účastí českých podniků za zhruba 39 milionů eur (987 milionů korun). Ve stejné období loni to přitom bylo 19 transakcí za 3,45 miliardy eur (87 miliard korun).

Podle poradenské společnosti TPA, která statistiku zveřejnila, to ukazuje na pokles aktivity investorů v České republice – zejména těch zahraničních. Pro investory jsou v poslední době atraktivní sektory energetiky, počítačového softwaru, automatizace, digitalizace a robotizace a telekomunikací, zvýšený zájem zůstává o oblast zdravotnictví a finančních služeb.

Největší zaznamenanou transakcí v Česku byla v třetím čtvrtletí akvizice společnosti Nordic Telecom Regional ze strany O2 Czech Republic, která patří do skupiny PPF. Zmíněnou akvizici povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže na konci září. Stanovil tehdy několik podmínek, které bude muset společnost O2 dodržet, aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže. Nordic Telecom je poskytovatelem internetu v optické síti a prostřednictvím 5G a Wi-Fi sítí.

V celém středoevropském regionu, do kterého spadají Albánie, Bulharsko, Černá Hora, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko, klesl ve třetím kvartálu meziročně počet transakcí o 53 na 187. Jejich objem zároveň klesl na 4,8 miliardy eur (121 miliard Kč) z předchozích 22,5 miliardy eur (569 miliard Kč). Nejvíce transakcí bylo zaznamenáno v Polsku, zemí s největším objemem fúzí a akvizic se stalo Rakousko.

„Oproti stejnému období loňského roku, které bylo historicky druhé nejvýraznější, došlo k uskutečnění menšího počtu transakcí a zároveň klesl i jejich objem. Nejvýznamnější v letošním třetím čtvrtletí bylo v regionu z pohledu objemu transakcí odvětví energetiky. Největší zaznamenaná transakce se pak uskutečnila v telekomunikacích,“ uvedl Jiří Hlaváč, partner TPA Valuation & Advisory.

Nejvýznamnější zveřejněnou transakcí v celém regionu byl prodej 100procentního podílu v rakouské telekomunikační společnosti OnTower Austria konsorciu vedeném francouzskou společností Vauban Infrastracture Partners. „Transakce byla oceněna na 803 milionů eur. Obě strany jsou již domluvené, nicméně v čase zpracování tohoto reportu se ještě čeká na schválení příslušných regulatorních úřadů,“ upozornil Jiří Hlaváč.

(rov)