INZERCE

ministryně klimatu a životního prostředí Paulina Hennig-Kloska. Foto: Vláda Polska

Polsko získalo z ModFondu 10 miliard zlotých na urychlení transformace na zelenou energii

Polsko si zajistilo rekordních 10 miliard polských zlotých (cca 2,3 miliardy eur) tranši z Modernizačního fondu EU na podporu transformace na zelenou energii, což je podle úředníků největší částka, která kdy byla z fondu poskytnuta. Dobrou zprávu oznámily ministryně klimatu a životního prostředí Paulina Hennig-Kloska a Dorota Zawadzka-Stępniak, předsedkyně Národního fondu pro ochranu životního prostředí a vodního hospodářství (NFOSiGW).

Finanční prostředky budou přiděleny na kritické energetické projekty zaměřené na zvýšení energetické účinnosti a udržitelnosti Polska.

„Deset miliard zlotých je největší tranší v historii z Modernizačního fondu a velkým úspěchem po měsících práce Ministerstva klimatu a životního prostředí – tuto informaci představila ministryně klimatu a životního prostředí Paulina Hennig-Kloska.

Fondy podpoří čtyři klíčové iniciativy, včetně 4 miliard zlotých na rozsáhlé skladování elektřiny, 2 miliardy na rozšíření elektrické sítě pro vysoce výkonné dobíjecí stanice, 2 miliardy na nákup vozidel s nulovými emisemi a 2 miliardy na program Energie pro vesnice, který se zaměřuje na obnovitelné zdroje energie ve venkovských oblastech.

Ministryně Hennig-Kloska uvedla, že tento vývoj je významným krokem vpřed v polské energetické transformaci a zdůraznil jeho roli při zvyšování energetické bezpečnosti, snižování emisí a zlepšování kvality ovzduší.

Financování je součástí širšího úsilí o přechod Polska na nízkoemisní ekonomiku a zvýšení využívání obnovitelných zdrojů energie.

Tato nejnovější tranše financování údajně podtrhuje rostoucí význam iniciativ v oblasti udržitelné energie pro budoucí hospodářský rozvoj Polska, který je poháněn strategickou podporou Evropské investiční banky a klimatickými cíli EU.

(nik)