INZERCE

Záchranáři od roku 2005 využívají vrtulníky EC-135T2. Zdroj: MHMP

Na ruzyňském letišti začala fungovat nová letecká základna pražských záchranářů

Pražská zdravotnická záchranná služba může od středy 16. října využívat zázemí nové letecké základny, která začala fungovat na Letišti Václava Havla Praha. Stavba je řešena podle pražského magistrátu modulově, aby splňovala zvýšené bezpečnostní nároky vzhledem k umístění ve střežené zóně mezinárodního letiště. Cena nové základny je 46 milionů korun včetně DPH.

Investorem stavby, která začala v červnu 2023, bylo hlavní město Praha, zakázku administroval odbor investic Magistrátu hlavního města Prahy a záchranná služba pak dodala technické a další potřebné specifikace stavby a vybavení. Pražský magistrát také informoval, že vzhledem k přítomnosti ve střežené SRA zóně se stavělo za mimořádných podmínek z hlediska bezpečnosti a snížení možnosti volného pohybu po areálu.

Stanoviště leteckých záchranářů v Praze je nejstarší v Česku, v nepřetržitém provozu funguje od 1. dubna 1987. O vznik jeho se zasadil zejména tehdejší ředitel záchranné služby František Ždichynec. „Letecké záchranáře jsem měl v Praze už dříve možnost navštívit a jsou to mimořádně zkušení odborníci, kteří si zaslouží, aby trávili čas mimo nasazení v komfortních podmínkách, což dřívější základna již nesplňovala,“ uvedl u slavnostního otevření stavby pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch upřesnil, že záchranáři za loňský rok evidují téměř 800 vzletů. Za téměř čtyři desítky let existence leteckých záchranářů se podle něj podařilo zachránit desetitisíce životů.

Zázemí velkého letiště

Umístění základny v areálu Letiště Václava Havla Praha umožňuje podle pražského magistrátu záchranářům využívat technického zázemí mezinárodního letiště i pokročilého navigačního vybavení a rozšiřuje možnosti zásahu i na méně příznivé klimatické podmínky.

Pražské letiště. Ilustrační snímek. Foto: Letiště Praha

Záchranáři od roku 2005 využívají při akcích vrtulníky EC-135T2, kdy je v každodenním nasazení vždy jeden stroj. Provoz vrtulníku a dvoučlennou posádku pilotů zabezpečuje podle pražského magistrátu Letecká služba Policie České republiky. Dvoučlennou zdravotnickou posádku tvoří lékař a zdravotnický záchranář, kteří slouží u Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy nebo Středočeského kraje.

Už v září otevřela pražská záchranná služba také novou výjezdovou základnu v Holešovicích. Až čtyři výjezdové skupiny budou mít své stanoviště v ulici Argentinská, kde vznikla základna v areálu stanice Hasičského záchranného sboru České republiky.

„Naším cílem je mít v následujících letech vybudovanou síť základen, která bude reagovat na rozrůstající se metropoli a dlouhodobě vysoký počet výjezdů, abychom i nadále zajišťovali kvalitní dostupnost naší služby. Posílíme proto naši přítomnost v širším centru a v periferních oblastech. Počítáme dnes s výstavbou výjezdových základen například v Běchovicích, Modřanech, Bohnicích, Vysočanech, v Klánovicích nebo na Zbraslavi,“ uzavřel Petr Kolouch.

(teč)