INZERCE

Jaderná elektrárna Dukovany. Foto: ČEZ

Stát podpoří nový blok Dukovan smlouvou o výkupu elektřiny. Do budoucna bude možností více

Česká vláda může podpořit nové jaderné bloky s pomocí smlouvy o výkupu elektřiny nebo smlouvy o vyrovnávacím režimu. V případě prvního bloku nové jaderné elektrárny Dukovany II však není „co řešit“. Tady stát použije smlouvu o výkupu, s níž počítá rozhodnutí Evropské komise o schválení veřejné podpory pro nový jaderný blok.

„Způsobem podpory energetické bezpečnosti České republiky na základě vydání rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu o udělení státní autorizace na výstavbu výrobny elektřiny podle energetického zákona v nízkouhlíkové výrobně v lokalitě Dukovany je smlouva o výkupu.“ Tak přesné zní zásadní odstavec nařízení vlády, které má ve středu schvalovat vláda a který je zveřejněný ve vládní legislativní databázi VeKLEP.

Připomínky ke zmatečnosti návrhu

Celkem stručné a jasné nařízení vypracované ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) narazilo na kritiku během mezirezortního připomínkového řízení. Odbor kompatibility na Úřadu vlády, který hlídá soulad českého a evropského práva, byl zmaten tím, proč MPO v návrhu zmiňuje alternativní způsob podpory formou smlouvy o vyrovnávacím režimu, kterou nelze v praxi pro první blok použít. Podobně se vyjádřilo také ministerstvo financí. MPO proto příslušný odstavec z textu vypustilo.

Ministerstvo financí uvedlo, že v důvodové zprávě postrádá analytické srovnání smlouvy o výkupu a smlouvy o vyrovnávacím režimu. Takové srovnání je podle MPO zbytečné, protože v případě prvního bloku Elektrárny Dukovany II není na výběr. „V době procesu schvalování navrhované veřejné podpory EK pro tento projekt byla smlouva o výkupu jediným možným zákonným nástrojem podpory,“ vysvětlilo MPO.

Resort vedený Zbyňkem Stanjurou (ODS) dále požadovat určit subjekt, který bude elektřinu z nového jaderného zdroje vykupovat. „Vzhledem k tomu, že reálný výkup elektřiny bude zahájen nejdříve v roce 2036, bude konkrétní subjekt pro realizaci výkupu stanoven s potřebným předstihem až podle budoucích reálných podmínek na trhu v době rozhodování,“ uvedlo na tuto připomínku MPO.

Všechny připomínky byly řádně vypořádány, návrh tak míří na jednání kabinetu bez rozporu. Na vládě jej předloží nový ministr průmyslu Lukáš Vlček (STAN), který v minulém týdnu nahradil ve funkci Jozefa Síkelu.

Dlouhá a trnitá cesta k novým blokům

Pátý blok Elektrárny Dukovany získal souhlas od Evropské komise s poskytnutím státní podpory letos na konci dubna. Souhlas se týká státní půjčky v odhadované výši 7,74 miliardy eur (195 miliard korun) formou návratné finanční výpomoci. Ta bude splatná do 30 let po získání povolení k provozu podle atomového zákona. Druhým nástrojem podpory je garantovaný výkup vyrobené elektřiny po dobu 40 let.

Skupina ČEZ, stejně jako koaliční vláda premiéra Petra Fialy, však mají v jaderné oblasti větší ambice. A sice výstavbu dvou bloků v Elektrárně Dukovany s opcí na dva bloky v Temelíně. Preferovaným dodavatelem technologie je dle rozhodnutí vlády z letošního července korejská společnost KHNP. V současné době ČEZ s KHNP jedná o podobě smlouvy, ta má být uzavřena do konce března příštího roku. Výsledek soutěže napadají dva neúspěšní uchazeči o „zakázku století“ – francouzská EDF a americký Westinghouse.

David Tramba