INZERCE

Dobrá rada je někdy nad zlato. Foto: Pixabay (autor Mohamed Hassan)

Zakázka na poradenství za 50 milionů. Vítěz bude vládě radit s jadernou energetikou

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo soutěž na ekonomické a finanční poradenství v souvislosti s výstavbou nových jaderných zdrojů na českém území. Týkala by se jak velkých bloků, které má stavět v Dukovanech a případně i v Temelíně vítěz jaderného tendru, ale také menších modulárních reaktorů. Vyplývá to z oznámení ve Věstníku veřejných zakázek.

Smlouva s vítězem soutěže na poradenství má platit po následující čtyři roky. Předpokládaná hodnota zakázky dosahuje 50 milionů korun (bez DPH). Jak dále ministerstvo uvedlo v příslušném formuláři, při posuzování nabídek bude mít 45procentní váhu cena, 55 procent připadá na odborné kvality uchazeče. Lhůta pro podání nabídek je stanovena na 23. října.

Vítěz soutěže dostane za úkol například určit optimální podobu veřejné podpory v podobě smlouvy o výkupu elektřiny nebo smlouvy o vyrovnávacím režimu. Měl by také pomoct vládě s notifikací veřejné podpory na další jaderné bloky včetně přípravy podkladů a samotné žádosti k Evropské komisi. Hlídat má také účelnost vynakládání finančních prostředků, které investorovi do jaderné energie bude vyplácet státem v rámci veřejné podpor.

Poradenství je týká jak pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany, který již prošel notifikací u Evropské komise, tak i zvažovaných dalších záměrů. Tedy šestého bloku v Dukovanech, třetího a čtvrtého bloku v Temelíně a menšího modulárního reaktoru, který chce postavit ČEZ ve spolupráci s britskou společností Rolls-Royce SMR. Zde má mít mimo jiné na starosti zpracování strategie pro jednání s Komisí v otázkách veřejné podpory zpracování analýzy přiměřenosti veřejné podpory a přípravy potřebných podkladových materiálů.

Vizualizace elektrárny s malým modulárním reaktorem z dílny Rolls-Royce. Foto: Rolls-Royce SMR

Součástí poradenství bude také uspořádání vztahů se společností ČEZ a případně i s dalšími zájemci o stavbu jaderných bloků. To by mělo zahrnovat opční mechanismy, které by umožnily státu projektové firmy připravující stavbu nových bloků odkoupit.

Tak specifické poradenství samozřejmě nemůže poskytovat kdekdo. Ministerstvo požaduje splnění celé řady kvalifikačních předpokladů, jež zahrnují doložení aspoň tři významných zakázek z oboru energetiky a popis složení realizačního týmu, který musí zahrnovat experty na jadernou energetiku, velké investiční projekty i na notifikaci podpory u Evropské komise.

Pro připomenutí: Pátý blok Elektrárny Dukovany již notifikaci státní podpory od Evropské komise získal. Stalo se tak letos na konci dubna. Souhlas se týká poskytnutí státní půjčky v odhadované výši 7,74 miliardy eur (195 miliard korun) formou návratné finanční výpomoci. Ta bude splatná do 30 let po získání povolení k provozu podle atomového zákona. Druhým nástrojem podpory je garantovaný výkup vyrobené elektřiny po dobu 40 let.

Skupina ČEZ, stejně jako koaliční vláda premiéra Petra Fialy, však mají v jaderné oblasti větší ambice. Konkrétně podpis závazné smlouvy na dva bloky v Elektrárně Dukovany a opce na dva bloky v Temelíně. Preferovaným dodavatelem technologie je dle rozhodnutí vlády z letošního července korejská společnost KHNP. V současné době ČEZ s KHNP jedná o podobě smlouvy, ta má být uzavřena do konce března příštího roku. Výsledek soutěže napadají dva neúspěšní uchazeči o „zakázku století“ – francouzská EDF a americký Westinghouse.

David Tramba