INZERCE

Prostředky budou použity na budování sociální infrastruktury, energetickou udržitelnost, zásobování teplem a další důležité projekty,“ uvedl premiér Denys Shmyhal. Foto: Vláda Ukrajiny

Ukrajina získá další stamiliony na energetické a sociální projekty

Ukrajinská vláda na svém posledním zasedání schválila dva dokumenty, které zemi umožní získat další finanční prostředky ve výši 62 milionů eur od Evropské investiční banky. Oznámil to premiér Denys Shmyhal. S Korejskou exportně-importní bankou pak byla podepsána další dohoda o získání finančních prostředků ve výši 100 milionů dolarů. Americká agentura USAID vyčlení více než miliardu dolarů na obnovu ukrajinského energetického systému a poskytnutí humanitární pomoci.

„Tyto prostředky budou použity na budování sociální infrastruktury, energetickou udržitelnost, zásobování teplem a další důležité projekty,“ uvedl šéf vlády.

Podle premiéra Koalice pro obnovu a finanční udržitelnost Ukrajiny zahrnuje desítky zemí a vláda neustále rozšiřuje okruh partnerů.

Konkrétně byla podepsána dohoda s Korejskou exportně-importní bankou o získání finančních prostředků ve výši 100 milionů dolarů.

„Významnou podporu máme také ze strany Spojených států. Tento týden navštívila Kyjev administrátorka USAID Samantha Power. Americká agentura vyčlení více než miliardu dolarů na obnovu ukrajinského energetického systému a poskytnutí humanitární pomoci,“ uvedl Denys Shmyhal.

Kromě toho více než 30 zemí včetně EU nedávno přijalo společné prohlášení o podpoře obnovy a rekonstrukce Ukrajiny. Premiér Shmyhal poznamenal, že se jedná o důležitý dokument o komplexní podpoře obnovy Ukrajiny na cestě ke členství v EU a poskytnutí další finanční podpory v hodnotě přibližně 50 miliard dolarů do konce roku na úkor zmrazených ruských aktiv.

Tento týden Ukrajina rovněž obdržela další balík podpory ze Švýcarska ve výši 1,7 miliardy dolarů na projekty obnovy Ukrajiny v příštích čtyřech letech a také dalších 70 milionů eur od Německa na vybavení ukrajinských obcí kogeneračními jednotkami, generátory a solárními panely.

(nik)