INZERCE

JE Dukovany , velín , 23.3.2011 , ©Foto: Jan Schejbal www.janschejbal.com

ČEZ a Framatome modernizují jeden z klíčových řídicích systémů v Dukovanech

Skupina ČEZ pokračuje v modernizaci Jaderné elektrárny Dukovany, která je v provozu už skoro čtyři desetiletí. Po třech letech příprav spouští rozsáhlý projekt modernizace řídicího systému Spinline, dostane jej na starost jeho původní dodavatel – francouzská společnost Framatome. Jak ČEZ uvedl v tiskové zprávě, modernizace systému nijak naruší provoz jaderné elektrárny.

Celkové náklady na výměnu všech modulů dosáhnou 781 milionů korun, práce odborníci naplánovali na tři roky. „Spinline je modulární digitální systém kontroly a řízení jaderného bloku, využívaný ve více než stovce jaderných elektráren na celém světě. Je speciálně navržený pro implementaci bezpečnostních funkcí včetně systému ochran reaktoru reaktoru, které zajišťují například jeho bezpečné automatické odstavení v případě nesouladu údajů,“ vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

V praxi odborníci v několika krocích aktualizují, případně nahradí některé ze stávajících modulů. Jde o systémy, z nichž většina je fyzicky oddělena nejen mezi sebou, ale i od všech vnějších sítí. „Přestože jde o upgrade systému, nikoliv o jeho úplnou výměnu, je pro nás prvořadá bezpečnost a dlouhodobá spolehlivost. Práce navíc plánujeme tak, aby se nijak nedotkly provozu Dukovan,“ doplnil Bohdan Zronek.

Systém Spinline dodavatel instaloval v Dukovanech v letech 2002 až 2009. „Tato modernizace není o řešení akutních potřeb, ale děláme ji s ohledem na řízení životnosti a plánovaný nejméně šedesátiletý provoz,“ dodává k tomu ředitel dukovanské jaderné elektrárny Roman Havlín. Objevily se už úvahy, zda by dukovanské bloky po modernizaci nemohly fungovat 70 či 80 let.

Společnost Framatome patří mezi zavedené dodavatele společnosti ČEZ. Před týdnem například obě společnosti oznámily, že budou spolupracovat na vývoji nového typu jaderného paliva.

(rov)