INZERCE

Závod Magna Energy Storage na výrobu baterií HE3DA v Horní Suché na Karvinsku. Foto: David Tramba

Výrobce baterií HE3DA je jednou nohou v insolvenci kvůli neuhrazeným mzdám

Nad společností Magna Energy Storage, která se snaží rozjet ve velkém výrobu baterií HE3DA, visí hrozba insolvenčního řízení. Návrh na jeho zahájení v minulém týdnu podala zaměstnankyně firmy, které zaměstnavatel neproplatil mzdu za červenec a srpen. Magna Energy Storage následně uvedla, že dlužnou mzdu uhradila.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení obdržel Městský soud v Praze ve středu 2. října. Soud o den později zahájil insolvenční řízení a vyzval věřitele dlužníka, aby podali přihlášku svých pohledávek ve lhůtě do rozhodnutí soudu o úpadku. O zahájení insolvenčního řízení následně informovaly Hospodářské noviny.

Podle posledních informací situace tak dramaticky nevypadá. Firma Magna Energy Storage vše označila za nedorozumění a poslala soudu zprávu, že dlužnou mzdu ve výši 45 tisíc korun zaměstnankyni Marii P. uhradila. Nikdo jiný do dnešního dne svou neuhrazenou pohledávku nepřihlásil. Marie P. nicméně ve svém insolvenčním návrhu uvedla jména třech dalších zaměstnanců, kterým prý firma mzdu také nevyplatila.

Tržby 8 milionů za rok, ztráta 120

Aktuální dění je dalším v řadě důkazů, že s výrobcem „převratných a unikátních“ baterií HE3DA není něco v pořádku. Jak Ekonomický deník uvedl na začátku září, tržby podniku Magna Energy Storage jsou až zoufale nízké – méně než 8 milionů korun za celý rok 2023. Hospodaření této firmy loni skončilo se ztrátou 119,6 milionu korun.

Společnost Magna Energy Storage dlouhodobě drží údaje o svém hospodaření v tajnosti. Tentokrát však výsledky „provalil“ správce daně z příjmů. Jak lze dále vyčíst z účetní závěrky, Magna Energy Storage loni v průměru zaměstnávala 43 lidí.

„Schopnost společnosti pokračovat nepřetržitě ve své činnosti je závislá na realizaci plánů přijatých a schválených vedením společnosti. Dle těchto plánu by v následujících letech mělo dojít k výraznému nárůstu produkce a tržeb a dosažení zisku. Management společnosti věří, že tyto plány jsou realistické a že jejich splnění je vysoce pravděpodobné,“ uvedlo představenstvo firmy na konci účetní závěrky.

Čtyři roky od dokončení závodu

Podivné je, že firma Magna Energy Storage slavnostně dokončila výrobní závod v průmyslové zóně u Horní Suché na Karvinsku už v září roku 2020. V té době hovořila o spuštění výroby akumulátorů značky HE3DA na počátku roku 2021. V první fázi měla firma vyrábět baterie o kapacitě 1,2 gigawatthodiny za rok, v dalších fázích slibovala růst výroby baterií až na 15 gigawatthodin za rok.

Zveřejněné finanční výsledky však tomu neodpovídají. Největší tržby za vlastní výrobky a služby měla firma Magna Energy Storage v roce 2021, a sice 15,7 milionů korun. To znamená, že se reálná výroba baterií HE3DA pohybuje pod úrovní jedné megawatthodiny za rok, což je méně než jedna tisícina avizovaného rozsahu výroby.

David Tramba