INZERCE

Solární elektrárna, kterou staví PRE na Sokolovsku. Foto: PRE (tisk. zpráva)

Výkon přes 22 megawattů. PRE staví na Sokolovsku svou největší fotovoltaickou elektrárnu

Pražská energetika (PRE) zahájila v Novém Sedle na Sokolovsku stavbu své dosud největší fotovoltaické elektrárny. Na ploše 19 hektarů umístí téměř 38 tisíc solárních panelů s celkovým výkonem více než 22 megawattů. Uvedení hotové fotovoltaiky do provozu se má odehrát na jaře příštího roku, uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka.

Nový solární park vyrůstá v areálu vytěženého lomu Družba, který dříve provozovala Sokolovská uhelná. Náklady PRE spojené s výstavbou solárního parku jsou vyčísleny téměř na 400 milionů korun. Počítá s provozem solární elektrárny po dobu 40 let. Kompletní instalaci na klíč zajišťuje firma Solar Invest – Green Energy ze Skupiny PRE.

Zajímavostí může být to, že PRE vybuduje kompenzační plochu se záměrem zachovat tamní ekosystém a přispět k rozvoji biodiverzity. Na tento projekt vynaloží téměř 6 milionů korun.

„Strategie Skupiny PRE počítá s tím, že do roku 2030 bude instalovaný výkon našich obnovitelných zdrojů dosahovat 300 megawatt. Projekt v Novém Sedle je tak dalším krokem k naplnění tohoto ambiciózního cíle,“ uvedl generální ředitel PRE Pavel Elis.

Fotovoltaická elektrárna Nové Sedlo dokáže vyrobit ročně až 24 GWh čisté elektřiny. To může zcela pokrýt celkovou roční spotřebu zhruba 16 tisíc typických pražských domácností. PRE ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou vyhodnocuje možnosti, jak v budoucnu FVE Nové Sedlo rozšířit ještě o dalších 12 hektarů, což by navýšilo instalovaný výkon přibližně o 15 MW.

FVE Nové Sedlo vzniká v rámci rekultivace a opětovného využití pozemků po těžbě, které patří společnosti Sokolovská uhelná. „Z našeho pohledu jde o ideální způsob, jak využít rekultivované vytěžené území. Poskytnout pozemek k projektu výstavby velkého obnovitelného zdroje je naprosto přirozeným krokem k bezemisní a udržitelné budoucnosti. Těší nás, že se na realizaci investice rovněž podílejí zaměstnanci skupiny SUAS. Solární park navíc vzniká s ohledem na zachování podmínek pro život některých vzácných druhů živočichů v oblasti,“ doplnil předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné a SUAS Group Pavel Tomek.

Jak vyplývá ze seznamu udělených licencí k výrobě elektřiny na webu Energetického regulačního úřadu, dceřiná firma PREenergo vlastní 23 fotovoltaických elektráren o výkonu 28,6 megawattu, z toho dvě vznikly v posledních dvou letech. Jedná se o solární parky Pozorka u Kladrub II (997 kW) a Přimda I (4 MW) v západních Čechách. Většinu fotovoltaik v majetku firmy PREenergo tvoří instalace z doby solárního boomu let 2009 a 2010, které PRE později odkoupila od původních investorů.

David Tramba