INZERCE

Stavba obchvatu Čebína v Jihomoravském kraji. Foto Jihomoravský kraj/Facebook

Volební šarády. Pět radních pro dopravu definitivně skončilo, nad dalšími visí otazník

Po oznámení výsledků voleb do krajských zastupitelstev je zřejmé, že na pozicích náměstků hejtmanů a radních, kteří se zaměřovali na oblast dopravy, definitivně končí politici v pěti krajích. Jde o Václava Řehoře (ODS) v Královehradeckém kraji, v Kraji Vysočina končí Miroslav Houška (KDU-ČSL), v Jihočeském kraji náměstek hejtmana Antonín Krák (SOCDEM) a v Pardubickém kraji ve volbách neuspěl Michal Kortyš (původně zvolen za ODS, TOP 09). Nedostali se totiž do zastupitelstev.

Jiný je případ Ústeckého kraje a dosavadního radního Jaroslava Komínka, který postupuje za koalici levicových stran Stačilo! v obvodu Chomutov do druhého kola senátních voleb. Zda skončí ještě další lidé, vyplyne ve zbývajících krajích až z povolebních vyjednávání o koalicích.  

Ohledně složení nové koalice je už jasno například v Pardubickém kraji, k dohodě došlo podle agentury ČTK mezi 3PK, ANO, Koalicí pro Pardubický kraj a ODS. Půdorys koalice odpovídá výsledku voleb. STAN bude v opozici.

„Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme poměrně stabilní koalici, i vzhledem k úkolům, které nás všechny čekají. Koalice je založená na tom, že jsme přizvali k jednání vítěze voleb a dohodli jsme se na tom, že vytvoříme čtyřkoalici, která by měla být složena z 3PK, hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS,“ citovala ČTK končícího hejtmana Martina Netolického (3PK/SOCDEM). Jeho uskupení by mělo v novém volebním období získat i pozici hejtmana.

Naprostým vítězem voleb se stalo hnutí ANO, které stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti krajích. Podle politologa z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Lukáše Novotného ANO posílí i z hlediska počtu hejtmanů, protože v některých krajích nepůjdou složit koalice, aniž by v nich hnutí bylo.

Jednobarevnou radu může ANO přímo sestavit v Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V Moravskoslezském kraji bude v neděli o dalším povolebním postupu jednat klub zastupitelů vítězného ANO, informovala o tom ČTK. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu získalo hnutí ANO 35 mandátů, tedy nadpoloviční většinu. Stále ale existuje i možnost, že by v regionu pokračovala dosavadní koaliční spolupráce. Vyplývá to z vyjádření hejtmana Josefa Bělici (ANO) a zástupce uskupení Spolu MSK Lukáše Curyla.

Hnutí ANO výrazně zvítězilo i v Olomouckém kraji, kde už se začalo také jednat o koalici. Ve volbách získalo přes 40 procent hlasů. Lídr hnutí v kraji a předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Ladislav Okleštěk v sobotu uvedl, že se chystá oslovit všechny ostatní subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. „Budeme usilovat o stabilní a akceschopnou koalici,“ sdělil Ekonomickému deníku. Dodal, že sám se bude ucházet o pozici hejtmana.

Pro program budoucí rady Olomouckého kraje bude podle Oklešťka klíčová obnova povodněmi zničeného Jesenicka a Šumperska, dále zdravotnictví, doprava, školství a péče o seniory. Výsledky voleb hodnotí jako jasný signál nespokojenosti voličů s politikou a kroky vlády Petra Fialy (ODS).

Jak Ekonomický deník informoval, strany vládní koalice uspěly jen ve třech krajích. Od úplného volebního debaklu ji zachránily jen dvě výrazné, charismatické osobnosti. ODS pod vedením Martina Kuby ovládla Jihočeský kraj se ziskem více než 47 procent hlasů, což byl dvojnásobek výsledku hnutí ANO. Rozdíl oproti některým jiným krajům, kde ODS samostatně nebo společně s TOP 09 s bídou získala 10 procent, je nepřehlédnutelný.

Kdo se stal ve volbách „jasným lůzrem“ byla podle politologa Novotného Česká pirátská strana. „Doslova a do písmene prohráli. Vypadá to, že hejtmana mít nebudou a do řady krajských zastupitelstev se vůbec nedostanou,“ podotkl Novotný.

(teč)