INZERCE

Fotovoltaická elektrárna (ilustrační foto). Zdroj: Pixabay

Rekordní fotovoltaika v Česku? Firma P&BQI Energy chce postavit solární park o výkonu 230 MW

Největší fotovoltaická elektrárna na českém území možná vznikne u obce Jakartovice na Opavsku. Za projektem nestojí žádná z velkých energetických skupin, ale malá začínající firma P&BQI Energy. Výkon této rekordní fotovoltaiky dle předloženého záměru dosahuje 230 megawattů, maximální dodávka do sítě je stanovena na 199,6 MW.

Záměr je nyní ve fázi posuzování dopadu na životní prostředí (EIA), které má na starosti Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Podle zveřejněného oznámení bude fotovoltaika umístěna v kopcovité krajině mezi osadou Hořejší Kunčice a vodní nádrží Kružberk. Zabere plochu téměř dvou kilometrů čtverečních a tvořit ji má 370 953 solárních panelů, každý o výkonu 620 wattů.

Podle investora je předpokládaný termín zahájení realizace záměru na počátku roku 2027, elektrárna má být dokončena o dva roky později. Umístěna bude na zemědělské půdě horší kvality a s nižším stupněm ochrany. Pro zajištění stabilnější dodávky elektřiny do sítě bude fotovoltaika doplněna o bateriový systém akumulace energie. Také jeho navržený výkon 130 megawattů a kapacita 130 MWh představuje zatím největší známý projekt svého druhu v České republice.

Společnost P&BQI Energy na svém webu uvádí, že uzavřela s majitelem pozemků smlouvu o pronájmu na dobu 30 let. Nabízí také spolupráci obci Jakartovice, která by mohla zahrnovat zajištění levnější dodávky elektrické energie, účast v energetickém společenství nebo finanční kompenzace.

Zatím vede ČEZ

Pro srovnání: Zatím největší fotovoltaické parky vyrostly v Česku z éry solárního boomu v roce 2010. Jedná se o FVE Ralsko skupiny ČEZ, která má celkem 38,3 MW výkonu v několika propojených lokalitách, a FVE Czech Novum u Vepřeku na Mělnicku, kterou postavila skupina Decci (35,1 MW).

Svůj vlastní rekord nejspíš v nejbližších letech překoná ČEZ, konkrétně jeho záměry v okolí uhelných elektráren Tušimice a Prunéřov na Chomutovsku. Jedna z chystaných fotovoltaik, nazvaná Tušimice II, bude mít výkon 126,7 megawattu, druhý projekt nazvaný Vysočany – Plató má mít instalovaný výkon 115,7 MW, jak Ekonomický deník napsal na začátku dubna. Každá z uvedených fotovoltaik vychází na zhruba 2 miliardy korun.

Solární boom II s otazníkem

Podle státní energetické koncepce má v Česku do roku 2030 nejméně 8000 MW instalovaného výkonu ve fotovoltaice. Otázkou je, zda se všechny ambiciózní projekty v zelené energetice podaří zrealizovat. Solární panely přibývají hlavně na střechách domů a továren, naopak velké pozemní fotovoltaické parky narážejí na překážky. Banky je nechtějí financovat, protože investiční dotace není dostatečnou zárukou budoucího splacení úvěru. Investoři do zelené energetiky by proto uvítali obnovení provozní podpory a usilují o to, aby ji stát po více než desetileté přestávce začal opět poskytovat.

Pod tlak se dostávají hlavně menší a střední investoři, kteří potřebují elektřinu ze slunečního záření prodat na trhu. Pomohl by jim fungující trh PPA kontraktů, který se zatím v Česku příliš nerozvinul. Druhou cestou, kterou zkouší třeba firemní skupina Solar Global, je pořízení bateriových úložišť s cílem prodat část vyrobené elektřiny ve večerních a ranních hodinách, kdy je cena nejvyšší.

David Tramba