INZERCE

Lipno, Frymburk. Ilustrační snímek. Zdroj: Pixabay

Povodí Vltavy chce zavést dynamický nákupní systém na odstraňování sedimentů

Povodí Vltavy má v plánu zavedení dynamického nákupního systému (DNS) pro pořizování stavebních prací v plavební dráze Vltavské vodní cesty nebo odstraňování povodňových škod bezprostředně po povodni. Ve věstníku veřejných zakázek zveřejnilo oznámení o zahájení zadávacího řízení. Celková předpokládaná hodnota veřejných zakázek, které Povodí Vltavy předpokládá zadávat v rámci dynamického nákupního systému, je 180 milionů korun bez DPH.

Částka by měla být rozdělena do dvaceti let, předpokládanou hodnotu veřejných zakázek zadávaných v dynamickém nákupním systému za jeden rok uvádí v zadávací dokumentaci Povodí Vltavy ve výši průměrně devět milionů korun bez DPH.

„Lhůta pro podání žádosti o účast je 23. září 2024. Předpokládáme, že DNS bude zaveden ještě v letošním roce,“ sdělil Ekonomickému deník k tendru tiskový mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán. Od zavedení dynamického nákupního systému si Povodí Vltavy slibuje podle mluvčího zjednodušení administrativního procesu při zadávání jednotlivých veřejných zakázek na odstraňování sedimentů z plavební dráhy a významné zkrácení doby od vypsání veřejné zakázky po podpis smlouvy o dílo.

„Jde o nejflexibilnější zadávací postup. Do DNS budou zařazeni pouze kvalifikovaní dodavatelé, při jednotlivých následných veřejných zakázkách se již neposuzuje jejich kvalifikace, což v některých případech bývá časově náročné,“ doplnil Roldán.

Dynamický nákupní systém se podle mluvčího zavádí v zadávacím řízení, kdy zadavatel posoudí splnění podmínek účasti u dodavatelů, kteří podali žádost o účast, a dodavatele buď zařadí do systému, anebo je z účasti v zadávacím řízení vyloučí.

„Zařazením dodavatelů do DNS je DNS zaveden a zadávací řízení je ukončeno. Avšak i po zavedení DNS po celou dobu jeho trvání mohou dodavatelé působící na relevantním trhu požádat o zařazení do již zavedeného DNS,“ dodal. Dynamický nákupní systém má podle Roldána zavedený na sečení trvalých travních porostů například i Povodí Moravy. Systém využívá také ministerstvo zemědělství.

Mluvčí Povodí Vltavy také přiblížil, že k zaměření plavební hloubky na Vltavské vodní cestě dochází minimálně jednou ročně, v případě povodní je to častěji. „Následně je na úsek toku, kde je nutné parametry plavení dráhy obnovit, tedy odstranit sedimenty, zpracována projektová dokumentace, která je po schválení podkladem pro zadávací řízení. Po výběru dodavatele jsou sedimenty odstraněny v souladu s projektovou dokumentací a podmínkami zadávacího řízení,“ dodal mluvčí. Sedimenty se odstraňuje bagr na pontonu nebo lodi či za pomoci pomocí podvodního dozeru a vytěžený materiál je přesunut s využitím lodní techniky.

(teč)