INZERCE

Model reaktoru APR1000 od konsorcia korejských společností. Foto: KHNP

Jaderná sabotáž. Dodávka korejských reaktorů do Dukovan může ztroskotat na obstrukcích Westinghouse

Výstavba jaderných bloků v Česku založených na korejské technologii zůstává s otazníkem. Pokud korejský vítěz jaderného tendru KHNP a americký Westinghouse nevyřeší své obchodní spory do března příštího roku, může být export jaderné technologie do České republiky zmařen, upozornil v minulém týdnu jihokorejský deník Chosun.

Jak dále deník Chosun uvedl, do Spojených států vyrazila vyjednávat delegace zahrnující ministra obchodu, průmyslu a energetiky Ahna Duk-geuna, prezidenta koncernu Korea Electric Power Corporation (KEPCO) Kim Dong-cheola a ředitele KHNP Hwanga Joo-ho. Pokusili se s Westinghousem a americkým ministerstvem energetiky vyjednat dohodu ohledně dodávky korejských jaderných reaktorů, avšak bez konkrétního výsledku.

Westinghouse si stěžuje u ÚOHS

Společnost Westinghouse Electric Company navíc v pondělí oznámila, že podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Staží se tím zpochybnit rozhodnutí společnosti ČEZ o výběru společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) jako preferovaného dodavatele pro výstavbu dvou nových jaderných reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany.

Westinghouse ve stížnosti uvádí, že návrhy designů technologií reaktorů APR1000 a APR1400 společnosti KHNP využívají licencovanou technologii systému Westinghouse 80 generace II. Společnost KHNP nevlastní výchozí technologii ani nemá právo ji sublicencovat třetí straně bez souhlasu Westinghouse.

„Společnost Westinghouse bude i nadále důrazně hájit svá práva v oblastech duševního vlastnictví a dodržování amerických zákonů o kontrole vývozu prostřednictvím probíhající mezinárodní arbitráže a amerických soudních procesů. Rozhodnutí v arbitráži se neočekává dříve než v druhé polovině roku 2025,“ uvedl dále Westinghouse v tiskové zprávě.

Podle vyjádření společnosti ČEZ nedává stížnost Westinghouse k ÚOHS žádný smysl. Tendr na stavbu nových jaderných bloků v Dukovanech má totiž bezpečnostní výjimku a neúspěšní uchazeči proto nemohou napadnout průběh řízení u antimonopolního úřadu.

Spor o licence a patenty

V čem je problém? Podle smlouvy z roku 1978 potřebuje Jižní Korea souhlas Westinghouse k vývozu jaderných reaktorů založených historicky na americké technologii. Když Korejci stavěli jadernou elektrárnu Barakah ve Spojených arabských emirátech, podařilo se jim souhlas získat. Zato teď, po zhoršení vztahu mezi Westinghousem a KHNP, už to problém je. Westinghouse podal v říjnu 2022 žalobu k americkému soudu, v níž tvrdil, že KHNP porušil jeho patenty a že KHNP musí získat souhlas vlády USA k vývozu reaktorů do třetích zemí.

Loni v září americký soud pro District of Columbia žalobu zamítl a rozhodl, že kontrola vývozu spočívá v kompetenci vlády USA a Westinghouse tak nemá legitimní důvod k žalobě. Westinghouse se proti rozhodnutí odvolal a spor teď řeší odvolací soud. Další problém se týká získání povolení od amerického ministerstva energetiky. To loni v lednu žádost KHNP zamítlo s podivným argumentem, že oznámení musí v souladu s příslušnými předpisy podat americký občan nebo firma.

Společnost KHNP na dotazy Ekonomického deníku odpověděla jen stručně. „Právní spor mezi KHNP a společností Westinghouse stále probíhá. Společnost KHNP bude na spor se společností Westinghouse adekvátně reagovat tak, aby se předešlo negativním dopadům na český jaderný projekt,“ uvedla KHNP prostřednictvím svého mediálního zastoupení v Česku.

Podle dřívějších informací mělo KHNP již dříve obavy, že podobná situace nastane. Snažili se nahradit původem americké technologie a systémy, například vyvinuli vlastní systémy kontroly a řízení jaderného bloku.

Velké vítězství s velkým otazníkem

Dlouho očekávané rozhodnutí o dodavateli nových jaderných reaktorů padlo v polovině července. Vláda tehdy rozhodla, že dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská KHNP, která získá také opci na dva další bloky v Temelíně. „Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech posuzovaných kritériích,“ řekl Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády. Za příjemné překvapení označil premiér Fiala nabídkovou cenu, která se pohybuje (v dnešních cenách) okolo 200 miliard korun za jeden 1050megawattový blok.

Neuspěla tak konkurenční nabídka, kterou předložila francouzská společnost EDF. Té nepomohlo ani silné lobbování, do kterého se v březnu při návštěvě Prahy zapojil také prezident Emmanuel Macron.

Tendr na nový jaderný blok v Dukovanech byl oficiálně zahájen v březnu 2022. Předběžné nabídky podali tři uchazeči – Westinghouse, EDF a KHNP – v listopadu téhož roku a závazné loni v říjnu. Letos na konci ledna vláda rozhodla o vyřazení americké společnosti Westinghouse, jejíž nabídka nesplnila požadavky tendru. Westinghouse se tehdy údajně odmítl zavázat ke konkrétní ceně a termínu dokončení.

Následné aktivity Westinghouse s cílem zabránit korejské KHNP v realizaci zakázky v Dukovanech tak vypadají jako msta za prohraný tendr. Westinghouse má ještě šanci uspět v soutěži, ve které ČEZ hledá dodavatele prvního menšího modulárního bloku o výkonu 300 až 500 megawattů. Ten má vyrůst po roce 2030 v areálu Jaderné elektrárny Temelín.

David Tramba