INZERCE

Vizualizace obchvatu Náchoda. Foto: ŘSD

O vítězi tendru na stavbu obchvatu Náchoda chce ŘSD rozhodnout do konce listopadu

Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD) upravilo zadávací dokumentaci ve výběrovém řízení na zhotovitele stavby obchvatu Náchoda. Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla došlo k upřesnění technického řešení a soupisu prací. „K zásadním změnám projektu ale nedochází,“ sdělil Ekonomickému deníku Mátl. Aktuálně je podle něj termín pro podání nabídek stanoven na den 13. září. Pravděpodobně ale podle něj dojde k dalšímu posunu.  

„Věřím, že nabídky budou podány někdy na přelomu září nebo října, abychom stihli vybrat zhotovitele stavby do konce listopadu a v prosinci zahájili samotnou realizaci stavby, na kterou je vydáno pravomocné stavební povolení,“ konstatoval Mátl.

Výběrové řízení bylo vypsáno v červnu, na stavbu je aktuálně vydáno stavební povolení a dokončuje se majetkoprávní příprava. Předpokládaná hodnota zakázky je 4,053 miliardy korun bez DPH. Pravomocné územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu získalo ŘSD v roce 2017. Jeho vydání trvalo úřadům osm let. Loni v polovině října zahájilo ŘSD na stavbě obchvatu archeologický záchranný výzkum.

Chystaný obchvat Náchoda. Foto: ŘSD

Samotnou stavbu obchvatu plánuje ŘSD na tři roky, první řidiči by se po něm měli projet podle očekávání na konci roku 2027. Dvacetitisícový Náchod patří v Královéhradeckém kraji k městům nejvíce zatíženým dopravou. O stavbu obchvatu usiluje přes dvacet let.

Obchvat má po dokončení svést mimo město tranzitní dopravu ze silnice I/33 mezi Hradcem Králové a hraničním přechodem do Polska. Součástí stavby bude i 930 metrů dlouhá přeložka silnice I/14, která k Náchodu přivádí dopravu od Nového Města nad Metují a Rychnova nad Kněžnou. Projekt zahrnuje stavbu dvou tunelů o celkové délce 463 metrů a dvě mostní estakády o celkové délce 583 metrů.

ŘSD v Královéhradeckém kraji připravuje také obchvaty Jaroměře na Náchodsku a Nové Paky na Jičínsku. Obchvat Jaroměře by měl být zprovozněn 9. září, stavební práce začaly v září roku 2022.

Obchvat má odvádět tranzitní dopravu z Jaroměře, Čáslavky, Dolan a Svinišťan. Jde o přeložku silnice I/33, trasa odbočuje z okružní křižovatky vybudované v rámci stavby dálnice D11 a na konci úseku se napojuje na obchvat České Skalice. Stávající I/33 se na trasu přeložky napojí prostřednictvím mimoúrovňové křižovatky Dolany.

(teč)