INZERCE

Jaroslav Havel je řídícím partnerem advokátní kanceláře HAVEL & PARTNERS. Foto: HAVEL & PARTNERS

Líní a nevýkonní musí pryč. Šéf advokátní kanceláře oznámil propouštění ve svérázném emailu

Advokátní kancelář HAVEL & PARTNERS chystá propuštění. Odejít by mělo 20 až 25 zaměstnanců. Řídící partner kanceláře Jaroslav Havel to svým podřízeným oznámil ve svérázném emailu. Některé zaměstnance označil za líné, nevýkonné a svévolné. „HP není socialistický podnik, proto mírné snížení stavů,“ stojí v předmětu emailu. Jeho kopie už začala kolovat i po sociálních sítích. Otázka, zda propouštění neznamená úbytek klientů HAVEL & PARTNERS, Jaroslava Havla rozhořčila. „To snad nikoho nenapadlo 23 let, co jsem na trhu,“ reagoval na dotaz. „Firma se jmenuje po mně, tak jsem se skoro urazil,“ dodal.

„…bohužel svévole a „odvaha“ řady našich pracovníků v čerpání firemních výhod i mimo vymezené mantinely už v posledních měsících překročila únosnou míru, nadstav pracovníků je zřejmý,“ stojí v úvodu emailu.

O něm publikoval několik vtipů recesistický profil na instagramu „Millenialjudge“. Ten míří zejména na to, že Havel se v komunikaci vymezuje proti méně zkušeným pracovníkům. „Budeme do budoucna více trvat na přítomnosti v kanceláři, práci zejména u nižších pozic, které dostávají několikrát denně práci od nadřízených či juniorních pozic, které se musejí rychleji učit a profesně růst,“ stojí v emailu. Vtipem na svém instagramovém profilu na email reagovala i advokátní kancelář Glatzova & Co: „Sice nejsme Amazon, Meta, ani Google, ale blahobyt u nás přetrvává,“ stojí u fotografie s cukrovinkami u které je připojen i link pro případné zájemce o práci.

„Práce na home office patří i u nás mezi firemní benefity, nicméně u některých pozic a zejména juniorních kolegů je jejich přítomnost v kanceláři nezbytná pro jejich další rozvoj či z důvodu podpory, kterou poskytují dalším členům týmu. Pobyt v kanceláři je pak zcela zásadní pro budování firemní kultury každé firmy! Zejména pak v advokacii, kde se mladší kolegové a kolegyně vždy učí od starších  a zkušenějších pečlivým sledováním jejich práce a jednání s klienty,“ vysvětlil Havel v odpovědi pro Českou justici. K personální restrukturalizaci podle něj HAVEL & PARTNERS přistupuje na vrcholu. Havel to považuje za svou unikátní a ve firmě známou zásadu. Firma tak podle něj předejde propadům a může cyklicky růst.

Blahobyt nás dostihl

„Při našem prudkém růstu tržeb i zisku hrozí samozřejmě přílišný „blahobyt“, tj. ztráta potřebné podnikavosti, inovativnosti a zlepšování se,“ uvedl Havel v reakci pro partnerský portál Ekonomického deníku – Českou justici.

V emailu dále píše, že je třeba propustit nevýkonné a nadbytečné pracovníky, protože „blahobyt dostihl i nás“. Zmiňuje, že si „tím prošly“ i velké firmy jako Google, Meta či Amazon. „Se změnami tyto společnosti přicházejí v době, kdy je můžou financovat a zaměřit se na inovaci procesů. Podobně smýšlíme i my. U nás navíc jde i o cíl zvýšit motivaci a odměny těch nejlepších kolegů v týmu. Třetinu až polovinu úspor vždy investujeme do zvýšení odměn či doplnění týmu o pár špičkových lidí z trhu, tam kde nemáme interní talenty, které jinak upřednostňujeme,“ vysvětluje Jaroslav Havel.

Příčiny podobných manažerských kroků jsou podle Havla nejen ekonomické, ale týmy těchto světových firem zeštíhlují i v důsledku nových technologií, kdy stále více převážně juniorní práce přebírají AI technologie. „I my se zaměříme v důsledku rozvoje AI na nahrazení málo efektivního zaměstnance AI a chceme naopak maximálně podpořit v dalším růstu a rozvoji talentované a motivované kolegyně a kolegy,“ dodává Havel. 

HAVEL & PARTNERS s kancelářemi v Praze, Bratislavě, Frankfurtu, Brně, Plzni, Olomouci a Ostravě je s týmem 350 právníků, daňových poradců a patentových zástupců, cca 200 advokátů a celkem 500 spolupracovníků největší právnickou firmou ve střední Evropě.

Eva Paseková

[td_block_15 modules_on_row="" hide_audio="yes" f_title_font_family="947" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_title_font_line_height="1.1" f_title_font_weight="700" title_txt_hover="#1e73be" modules_category="above" modules_category_padding="3px 4px 2px" f_cat_font_family="582" f_cat_font_weight="400" f_cat_font_transform="uppercase" f_cat_font_spacing="1" f_meta_font_family="582" f_meta_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_meta_font_line_height="1" f_meta_font_style="italic" f_meta_font_weight="400" author_txt="#000000" date_txt="#000000" show_btn="none" show_excerpt="none" show_com="none" image_height="100" image_floated="float_right" show_cat="none" meta_padding="eyJhbGwiOiI0cHggMTBweCAwIDAiLCJwb3J0cmFpdCI6IjAgMTBweCAwIDAifQ==" all_modules_space="eyJhbGwiOiIzMCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjIwIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" modules_divider="" category_id="_more_author" tdc_css="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" show_author="none" image_width="26" show_date="eyJwb3J0cmFpdCI6Im5vbmUifQ==" limit="3" sort="" image_size="td_324x400" offset="1" mx4f_title_font_family="948" el_class="single-related-articles" mx4f_title_font_size="14" mx4f_title_font_line_height="20px" mx4f_title_font_weight="700"]