INZERCE

Státní podnik Vojenský technický ústav se postará o revizi a renovaci prošlé munice. Ilustrační snímek. Zdroj: VTÚ/Facebook

Vojenský technický ústav zrenovuje prošlou munici za více než 302 milionů korun

Státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ) se postará o revizi a renovaci prošlé munice, zakázku v hodnotě přes 302 milionů korun získal od ministerstva obrany. Celkem projde renovací 23 740 kusů minových nábojů ráže 120 milimetrů. Ty pak budou Armádě České republiky postupně dodávány v letech 2025 až 2027.

Smlouva zahrnuje podle ministerstva obrany výrobu a výměnu vadných stabilizátorů min i výrobu nových základních i dílčích prachových náplní, kterými se obmění ty prošlé.

Kontrakt zároveň obsahuje i opravy laboračních údajů, likvidace zbytků, provedení drobných oprav obalu a nátěru, včetně šablonace munice. Takto renovované náboje pak mohou podle resortu obrany používat samohybné minomety PRAM a minomety vz. 82.

„Pro realizaci zakázky máme dostatek zkušenosti, protože podobnou smlouvu jsme již úspěšně realizovali v letech 2019 a 2020,“ uvedl ředitel VTÚ Jiří Kašpárek. Dodal, že revidovaná munice byla úspěšně využita armádou při misi NATO v Pobaltí.

„Jsme rádi, že přispějeme k obnovení provozuschopnosti a použitelnosti dalších dělostřeleckých min v zásobách resortu ministerstva obrany,“ doplnil Kašpárek. Realizací zakázky je konkrétně pověřen závod VTÚVM ve Slavičíně.

VTÚ založilo ministerstvo obrany v roce 2012. Ústav má udržovat a rozvíjet strategické know-how České republiky v oblasti obranného a bezpečnostního výzkumu a vývoje, mimo jiné zbraní, munice, pozemní techniky, bezpilotních průzkumných prostředků či palubního vybavení letadel. Řeší ale také prostředky radiotechnického a letištního technického zabezpečení, simulátory, komunikační systémy a s tím spojené zkušebnictví, ověřování a certifikace.

Podnik realizuje projekty jak pro tuzemské, tak i pro zahraniční obchodní partnery. V rámci Evropské unie je jedním z největších pracovišť zabývajících se obranným a bezpečnostním výzkumem a vývojem.

(teč)