INZERCE

Areál teplárny Actherm v Chomutově. Foto: Actherm (tisková zpráva)

Hubáčkův UCED získal souhlas ministerstva se stavbou paroplynové elektrárny v Chomutově

Ministerstvo životního prostředí schválilo investici energetické firmy UCED Volt, která náleží do koncernu Creditas byznysmena Pavla Hubáčka, do stavby paroplynové elektrárny v Chomutově. Nový energetický zdroj o výkonu 240 až 300 megawattů má vyrůst v areálu teplárny společnosti Actherm. Končí tím proces posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), který zabral zhruba 11 měsíců.

Ministerstvo využilo svého práva a stanovilo si několik podmínek, které upravují budoucí přípravu a výstavbu elektrárny. Týkají se hlavně nakládání s odpadní vodou a regulace hlukové zátěže. „Ostatní vlivy byly vyhodnoceny jako nulové či nevýznamné,“ uvedlo ministerstvo ve svém stanovisku.

Skupina UCED loni uvedla, že nová elektrárna bude připravena na spalování směsi zemního plynu a vodíku i budoucí přechod na spalování vodíku tak, jak to předpokládají pravidla Evropské unie. Ale již v první fázi, kdy bude spalovat zemní plyn, bude mít až o 70 procent méně emisí oproti uhlí. Elektrárna bude též sloužit jako záložní zdroj pro město Chomutov, což zvyšuje energetickou bezpečnost regionu.

Podle zveřejněné dokumentace by měl zdroj fungovat až 4500 hodin ročně, sloužit by měl také k udržování výkonové rovnováhy v síti. UCED v Chomutově vlastní distribuční soustavu, s jejíž pomocí zde rozvádí elektřinu. Vedle výroby elektřiny počítá také s dodávkou tepla v rozsahu až 40 MWt.

Společnost UCED z investiční skupiny Creditas v posledních letech posiluje pozice v české energetice. Předloni koupila teplárnu na biomasu v Kutné Hoře a provozuje také plynovou elektrárnu v Prostějově. Tento velmi ziskový zdroj slouží k udržování rovnováhy v síti a UCED nyní pracuje na jeho rozšíření na dvojnásobnou kapacitu. Novou turbínu o výkonu 50 MW zde chce spustit do provozu do konce letošního roku.

Hubáčkův UCED expanduje také do zahraničí. Příkladem může být akvizice slovenské společnosti GGE, kterou UCED dokončil letos na počátku června. Stal se tak vlastníkem paroplynové elektrárny v Považské Bystrici s elektrickým výkonem 64 MW a tepelným výkonem 120 MWt. Spolu s elektrárnou převzal rozvody tepla v Považské Bystrici, ale také v Devínské Nové Vsi, Seredi, Snině, Želiezovcích a Dunajské Stredě.

Ani tím však ambice skupiny UCED nekončí. Její manažeři hovoří o záměru vlastnit a provozovat elektrárny o výkonu až 1000 megawattů. Do jejich pořízení je UCED připraven investovat přes 20 miliard korun. Energetické zdroje na různých místech České republiky budou propojeny do takzvané virtuální elektrárny.

David Tramba