INZERCE

České dráhy. Ilustrační snímek. Foto: Tereza Čapková

České dráhy prodloužily dobu přihlášek do tendru se soutěžním dialogem na nové sídlo a změnily zadávací dokumentaci

Společnost České dráhy o dva měsíce do konce prázdnin prodloužila dobu, kdy se mohou zájemci přihlásit do zadávacího řízení se soutěžním dialogem s nabídkou na nové sídlo drah. Společnost zároveň upravila zadávací dokumentaci o přesnější specifikace lokalit, Ekonomickému deníku to sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský. Upřesnil, že k úpravě došlo na základě některých dotazů uchazečů. České dráhy plán na vypsání soutěžního dialogu oznámily koncem dubna.

„Je důležité zmínit, že v rámci žádosti o účast budou uchazeči pouze deklarovat zájem účastnit se soutěžního dialogu a označovat lokalitu, na kterou bude jejich nabídka směřovat. Nejedná se tedy o konečnou nabídku,“ zmínil Medelský. Možnost podání nabídek ohledně účasti v soutěžním dialogu podle Medelského skončí 28. srpna.

Zaměstnanci skupiny České dráhy a jejích dceřiných firem aktuálně působí v Praze v několika budovách. Skupina by však měla ráda jedno sídlo. Nová budova by měla poskytnout zázemí pro přibližně 1400 lidí. České dráhy už dříve upozornily, že může jít o existující budovu nebo projekt na pozemcích drah a vytipovaly tři místa, která se nacházejí u hlavních železničních uzlů v metropoli. Jde o hlavní nádraží, nádraží Libeň a nádraží Holešovice. Společnost se ale nebrání ani projektu na cizích pozemcích.

České dráhy v podkladech pro soutěžní dialog informovaly, že využije-li dodavatel některou z lokalit Českých drah pro realizaci záměru, musí ji využít celou. To ovšem podle drah neznamená, že by ji musel kompletně zastavět.

Vytyčení perimetrů pro výstavbu nového sídla Českých drah. Zdroj: Zadávací dokumentace pro soutěžní dialog/ České dráhy

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec už dříve uvedl, že je historická budova na nábřeží Ludvíka Svobody, kde v současnosti sídlí Generální ředitelství Českých drah, tmavá, neekologická a není v blízkosti železnice. Z důvodu památkové ochrany v ní není možné dělat ani větší stavební zásahy.

Soutěžní dialog u výběru nového sídla by měl podle Českých drah zajistit co nejširší a nejtransparentnější způsob výběru. „V průběhu příštího roku aktuálně čekáme předložení výsledků soutěžního dialogu ke schválení představenstvu, dozorčí radě a řídícímu výboru Českých drah a poté by mělo dojít k vyhlášení výsledků soutěžního dialogu a podepsání smlouvy s vítězem,“ informoval Medelský.

Jak už oznámily České dráhy dříve, celková hrubá podlažní plocha nového sídla by měla být 18 100 metrů čtverečních, z čehož by mělo být 13 164 metrů čtverečních vyčleněno pro kanceláře. V rámci nového sídla se počítá i s parkovacími místy. „Klademe velký důraz i na environmentální šetrnost budovy. Chceme, aby byly její součástí například plochy s odpovídajícím podílem vzrostlé zeleně a vegetačních ploch, zařízení pro hospodaření s dešťovou vodou a na střeše fotovoltaika,“ zmínil Krapinec.

Z podkladů k soutěžnímu dialogu vyplývá, že České dráhy projekt nového sídla neomezují na novostavbu, může jít i o rekonstrukci či přizpůsobení stávající dodavatelem zvolené stavby. U projektu se počítá s metodou Design & Build, kdy vybraný dodavatel zajistí zpracování veškeré dokumentace k provedení stavby a její povolení a z hlediska zakázkové legislativy ponese odpovědnost za její správnost a úplnost i samotnou realizaci. České dráhy řeší i další možnosti, například zajištění financování investice a provozování stavby po určitou dobu.

Společnost České dráhy také v podkladech k soutěžnímu dialogu uvedla, že dodavatelům, kteří úspěšně projdou fází snížení počtu účastníků a účastní se tak dialogové fáze zadávacího řízení, vyplatí odměnu za jejich účast v zadávacím řízení ve výši 500 tisíc korun bez DPH. Netýká se to ale samotného vítěze nebo účastníků, kteří ze soutěže odstoupí.

Právník Tomáš Machurek z advokátní kanceláře MT Legal a předseda Asociace pro veřejné zakázky pro Ekonomický deník obecně přiblížil, z jakého důvodu se odměny v rámci podobných soutěží vyplácí. V první řadě má odměna fungovat jako motivační prvek, který má dodavatele přimět k tomu, aby vynaložili na přípravu svých návrhů řešení pro dialog se zadavatelem potřebné úsilí a odbornost.

Odměna má ale zároveň částečně i kompenzovat náklady, které dodavatelům v souvislosti s účastí podle něj v tomto specifickém druhu tendru vzniknou. „Na zpracování návrhů řešení k dalšímu projednání, tedy vlastnímu dialogu se zadavatelem se na straně dodavatelů účastní často celá řada odborníků, od architektů, stavařů, techniků, přes ekonomy a právníky až po další specialisty a samozřejmě i samotný management dodavatele. To vše pak v součtu vynaloženého času může činit i stovky hodin. Jsou-li tyto náklady zadavatelem alespoň částečně kompenzovány, dává to zadavateli vyšší míru jistoty, že dodavatelé budou i tímto způsobem motivováni nejen k samotné účasti v tendru, ale zejména pak k předkládání kvalifikovaných návrhů řešení obsahujících často i specifická know-how,“ zmínil Machurek.

Dodal, že zadavatel v rámci vlastního dialogu pak nachází s dodavateli optimální řešení, které by naplnilo jeho záměr a cíle. „Z tohoto pohledu je proto nastavená výše odměny dle mého názoru zcela přiměřená,“ okomentoval Machurek i konkrétní sumu, kterou nabízejí České dráhy.

Tereza Čapková