INZERCE

Pobočky České pošty v hlavní administrativní budově v Praze 1, Jindřišské ulici. Zdroj: Česká pošta/Facebook

O hlavní budovu České pošty není zájem. Zřejmě v ní zůstanou poštovní služby

Hlavní administrativní budova České pošty v pražské Jindřišské ulici zřejmě zůstane státnímu podniku. Ač ji nabídl potenciálním kupcům dvakrát, nikdo o ní neměl zájem. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík Ekonomickému deníku sdělil, že se bude zvažovat další využití budovy pro poštovní provoz. Česká pošta minimální cenu nemovitosti stanovila na 1,5 miliardy korun.

„Česká pošta nyní není existenčně závislá na případném prodeji Jindřišské. Budova je funkční a zásadní rekonstrukce není potřeba,“ uvedl Matyáš Vitík. Naposledy oznámila Česká pošta možnost odkupu hlavní administrativní budovy letos v únoru. Uvedla, že bude nabízet pouze objekt v Jindřišské bez původního společného prodeje s budovou v Moravské ulici v Praze 2. A také bez možnosti dorovnání nejvyšší nabídky hlavním městem Prahou.

V případě úspěšného prodeje státní podnik plánoval, že se zaměstnanci z centrální budovy přestěhují do jiných nemovitostí České pošty v Praze, například do prostor v Olšanské ulici, na Ortenovo náměstí, anebo do ulice Milady Horákové. K tomu ale nedošlo. I v případě, že by měl někdo o administrativní budovu zájem, měla počítat smlouva dočasně se zachováním provozu tamních služeb České pošty.

Česká pošta se prodejem majetku snaží stabilizovat své hospodaření, nemovitosti k odkupu nabízí pravidelně i na svých internetových stránkách. Skupina České pošty, kam patří také ČP Security, hospodařila v roce 2023 se ztrátou 744 milionů korun. Samotná Česká pošta pak vykázala ztrátu 756 milionů korun. V roce 2022 dosáhla ztráta České pošty 1,8 miliardy korun a plán pro rok 2023 původně počítal se ztrátou ve výši 1,5 miliardy korun.

Státní podnik se také připravuje na transformaci, kdy se z něj vyčlení Balíkovna, která by měla převzít logistické a balíkové služby. Poště zůstane pobočková síť a doručovatelé. I tuto síť ale čeká, jak již Ekonomický deník informoval, proměna. Česká pošta má k dispozici celkem 4100 listovních doručovatelů, tisícovka z nich by měla zajištovat prémiové služby. Do terénu by měli specialisté vyrazit podle plánů letos v létě.

(teč)