INZERCE

Evropská komise a její centrála v Bruselu. Ilustrační snímek. Foto: Pixabay

I vy hříšníci! Komise kárá některé státy, aby dodržovaly svoje energetické závazky

Evropská komise ve svém pravidelném balíčku rozhodnutí o nesplnění povinnosti podniká právní kroky proti členským státům kvůli tomu, že neplní své povinnosti vyplývající z právních předpisů Unie. Evropská komise se rozhodla zahájit řízení o nesplnění povinnosti – tzv. infringementovými balíčky – zasláním výzev Bulharsku, Řecku, Litvě, Maltě, Portugalsku, Rumunsku a Slovinsku a připomenout jim jejich povinnosti týkající se reflektování třetí zprávy o nákladově optimálních nákladech podle pravidel EU o energetické náročnosti budov.

Členské státy musí stanovit minimální požadavky na energetickou náročnost budov, aby bylo dosaženo co nejlepší kombinace mezi investicemi a úsporami, známé také jako „nákladově optimální úrovně“. Výpočet nákladově optimálních úrovní je klíčový pro to, aby členské státy plně využily potenciál energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů vnitrostátního fondu budov a aby se zabránilo tomu, že lidé a podniky vynaloží na zlepšení účinnosti svých bytů a kanceláří více peněz, než je nutné.

Komise proto zaslala výzvu dotčeným členským státům, které mají nyní dva měsíce na to, aby reagovaly a odstranily nedostatky, na které Komise poukázala. Neobdrží-li Komise uspokojivou odpověď, může se rozhodnout vydat odůvodněné stanovisko.

Odůvodněné stanovisko bylo zasláno Chorvatsku, které Komise vyzvala, aby směrnici o obnovitelných zdrojích energie plně provedlo. Směrnice stanoví závazný cíl na úrovni EU pro rok 2030, aby se na hrubé konečné spotřebě energie v Unii podílelo alespoň 32 procent energie z obnovitelných zdrojů, jakož i konkrétní cíle pro odvětví vytápění, chlazení a dopravy. Směrnice rovněž usnadňuje účast občanů na přechodu na čistou energii. Lhůta pro provedení směrnice ve vnitrostátním právu uplynula 30. června 2021.

Ani dnes však není provedení směrnice dokončeno. Chorvatsko má nyní dva měsíce na to, aby reagovalo a přijalo nezbytná opatření. Pokud tak neučiní, může se Komise rozhodnout, že věc předloží Soudnímu dvoru Evropské unie.

(nik)