INZERCE

Podzemní zásobník plynu u Štramberku na Moravě. Zdroj: prezentace spol. ZAT

Nákup plynových zásobníků se státu vyplácí. Gas Storage CZ výrazně navýšil své zisky

Státní nákupy energetických podniků zatím ukazují smíšené výsledky. Zatímco hospodaření provozovatele tranzitních plynovodů NET4GAS se loni výrazně zhoršilo, vlastník podzemních zásobníků plynu Gas Storage CZ hlásí skokový nárůst ziskovosti. Díky mimořádným vlivům vykázal v roce 2023 čistý zisk ve výši 2,6 miliardy korun.

Gas Storage CZ v tiskové zprávě upozornil, že finanční výsledky ovlivnila jednorázová změna účetní hodnoty dlouhodobých aktiv směrem nahoru. Provozní zisk za rok 2023 po očištění o mimořádné vlivy činil 1,397 miliardy korun, což představuje výrazné zlepšení oproti roku 2022 (420 milionů korun) i roku 2021 (1,067 miliardy Kč).

Společnost loni zaznamenala tržby ve výši 2,47 miliardy korun, což je o 792 milion více než v roce 2022. Výsledek roku 2023 odráží změnu na energetických trzích. „Zaznamenali jsme pozitivní vývoj v poptávce po službách uskladnění plynu i na vzdálenější roky dopředu. Byli jsme také schopni využít změn na trzích ke snížení nákladů na vlastní spotřebu energií. Podařilo se nám snížit množství spotřebované energie i průměrné ceny, za které jsme energie pro vlastní potřebu nakoupili,“ vysvětlil jednatel firmy Gas Storage CZ Lubor Veleba.

Pozitivní výsledky uvítal také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. „Nákup největší společnosti provozující zásobníky plynu byl v loňském roce ze strany státu jedním z konkrétních kroků, jak posílit energetickou bezpečnost České republiky. Pro vnitrozemské státy, jako je Česko, je přímý vliv na energetickou kritickou infrastrukturu klíčový. Už v době loňského nákupu společnosti jsme věděli, že jde i o dobrou investici, což se po schválení účetní závěrky za rok 2023 potvrdilo,“ řekl Síkela.

Faktem je, že vývoj ziskovosti Gas Storage CZ je mnohem příznivější než v případě společnosti NET4GAS, kterou loni stát prostřednictvím podniku ČEPS také ovládl. NET4GAS loni vykázal propad tržeb o 77 procent na 3 miliardy korun, místo předloňského čistého zisku 6,24 miliardy korun měl ztrátu 1,71 miliardy korun.

Gas Storage CZ provozuje celkem šest podzemních zásobníků zemního plynu na českém území s celkovým provozním objemem přes 2,7 miliardy m³. Podzemní zásobníky od privatizace českého plynárenství v roce 2002 vlastnil německý koncern RWE. Ten se loni rozhodl zásobníky prodat. Podle dohody z loňského srpna je kupujícím společnost ČEPS, kterou stoprocentně vlastní stát. K vypořádání transakce došlo v září. Kupní cena dosáhla 360 milionů eur (8,7 miliardy korun).

Podle oznámení ve Sbírce listin Obchodního rejstříku se chystá změna právní formy společnosti Gas Storage CZ. Nově už to nebude společnost s ručením omezeným, ale akciová společnost. Základní kapitál zůstane beze změny na hodnotě téměř 5,65 miliardy korun.

David Tramba