INZERCE

Ukrajinská jaderná elektrárna Záporoží. Foto: Enerhoatom

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii budou působit na vícero ukrajinských pracovištích

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou rozmístěni v lokalitách jaderných elektráren Chmelnickij, Rivne, Jižní Ukrajina a Černobyl, a to kromě těch, kteří již působí v Záporoží, kde pokračují snahy o zavedení ochranné zóny. Mezinárodní agentura pro atomovou energii to oznámila ve svém komuniké.

Záporoží je od začátku března pod ruskou vojenskou kontrolou, ale nadále je řízeno ukrajinským personálem. Nicméně od té doby, co ruský prezident prohlásil, že jeho země anektuje Záporožskou oblast, a vytvořil novou ruskou společnost, která má elektrárnu provozovat, zde začalo pracovat více ruských techniků. Ukrajina oznámení Ruska o anexi odmítla a trvá na tom, že elektrárnu nadále provozuje a reguluje.

To vedlo k obavám o bezpečnost v souvislosti se zmatkem v řetězci velení, uvedla MAAE ve své čtvrteční aktualizaci. Jako příklad agentura uvedla, že „vedoucí ukrajinští provozní pracovníci plánovali opětovné spuštění pátého bloku, ale ten v současné době zůstává v režimu horké odstávky, protože ruští představitelé nesouhlasili s jeho opětovným spuštěním“.

„Pátý blok zatím dodává páru pro provoz lokality,“ uvedla MAAE, „ale pracovníci elektrárny uvádějí, že bude nutné uvést do režimu horké odstávky i další blok, aby mohl v budoucnu zásobovat všechny potřeby lokality. Lokalita čeká na povolení z Moskvy, aby to mohla provést.“

Mezinárodní pozornost se zaměřila také na zajištění řádného skladování a evidence radioaktivních materiálů na Ukrajině poté, co Rusko vzneslo oficiální obvinění, že Ukrajina připravuje „špinavou bombu“, což Ukrajina popírá.

Oficiálně známé jako radiologické rozptylové zařízení (RDD) jsou výbušná zařízení s příměsí radioaktivního materiálu, který by se při detonaci rozptýlil.

Ačkoli primárním rizikem RDD zůstává samotný výbuch, představují další riziko radiologické kontaminace pro lidi v blízkosti v době výbuchu a přidávají multiplikační efekt strachu a narušení širší společnosti.

Ukrajina popírá, že by měla v úmyslu něco takového udělat, a v reakci na to vyzvala MAAE, aby navštívila dvě konkrétní zařízení, která Rusko ve svých obviněních jmenuje, a provedla ověření záruk, zda je všechen radioaktivní materiál evidován. Jedná se o Ústav jaderného výzkumu Národní akademie věd Ukrajiny nedaleko Kyjeva a státní podnik „Východní těžební a zpracovatelský závod“, v němž je skladován radioaktivní odpad.

V projevu v New Yorku generální ředitel MAAE Rafael Mariano Grossi uvedl, že do obou zařízení jmenovaných Ruskem jsou vysílány inspekční týmy, přičemž Ukrajina uvedla, že je to nejlepší způsob, jak rozptýlit jakékoli pochybnosti o tom, že tvrzení jsou nepravdivá.

„Účelem kontrolních návštěv, které se uskuteční tento týden, je odhalit případné neohlášené jaderné aktivity a materiály související s vývojem ‚špinavé bomby‘,“ řekl Grossi.

Dodal, že MAAE „před měsícem provedla inspekci jedné ze dvou lokalit a žádné neohlášené jaderné aktivity ani materiály tam nebyly nalezeny“.

Vzhledem k pokračující válce a k tomu, že Rusko se zaměřuje na části ukrajinské energetické infrastruktury, Grossi uvedl, že pracovníci MAAE budou brzy umístěni v lokalitách jaderných elektráren Chmelnickij, Rivne, Jižní Ukrajina a Černobyl, a to kromě těch, kteří již jsou umístěni v Záporoží.

Výsledky nadcházejících inspekcí budou oznámeny v souladu s běžnou praxí MAAE, přičemž výsledky budou zveřejněny do několika dnů po příjezdu inspektorů, uvedl Grossi a dodal, že „s vědomím zájmu a naléhavosti této záležitosti poskytne agentura naše závěry také Radě guvernérů MAAE a ihned poté veřejnosti“.

Souběžně probíhají stavební práce v suchém skladu použitého paliva v Záporoží, které podle Energoatomu porušují povolení k provozu. MAAE ve svém prohlášení potvrdila, že byla o těchto pracích informována 14. října, a poznamenala, že má do zařízení přístup pro účely záruk. Agentura uvedla, že cílem Ruska je zlepšit fyzickou ochranu zařízení.

Snahy o vytvoření vzájemně uznávané bezpečné zóny bez bojů v okolí elektrárny pokračují a Grossi vyjádřil zklamání, že se tak dosud nestalo, a to i přes jednání na vysoké úrovni na Ukrajině a v Rusku. Dne 27. října Grossi uvedl, že rozhovory „pokročily, i když ne tak rychle, jak bych si přál“.

Začátkem tohoto měsíce Grossi řekl argentinskému listu La Nacion, že obě země považují koncept bezpečnostní zóny za proveditelný.

Pokračují práce na posílení vnějšího napájení Záporoží, které má nyní jedno vnější vedení 750 kV, zatímco před konfliktem mělo čtyři. Začátkem tohoto měsíce bylo připojení elektrárny k vedení 750 kV třikrát během deseti dnů přerušeno, což ji donutilo použít záložní dieselové generátory, přičemž k poslednímu takovému výpadku došlo 17. října.

(nik)