INZERCE

Dobré ráno, pane premiére, dobré ráno Evropo

0
Dobré ráno, pane premiére, dobré ráno Evropo
Karel Havlíček. Foto: Karel Havlíček

Energetické panoptikum. Evropští lídři jednali o řešení strmého růstu cen energií. V době, kdy každá pátá evropská rodina míří do energetické chudoby se z celodenního jednání stalo hlavně politické show, na základě kterého se každý z představitelů členské země prohlásí jako vítěz. To by snad ani tolik nevadilo, kdyby se něco opravdu dohodlo. Bohužel tak ale nenastalo.

Komicky vypadal „úspěch“ předsedy vlády Fialy, který dojednal, že státní pomoc bude dočasná, dopadne na nejzranitelnější skupiny a energetický mix bude zohledňovat národní podmínky, v našem případě jádro a obnovitelné zdroje. Dobré ráno, pane premiére. Státní pomoc musí být dočasná, už jenom z principu, jinak jsme zpět v socialismu a nikdo nenavrhoval nikdy nic jiného. To, že se primárně podpoří sociálně slabší, je jasné už od podzimu, prakticky všechny evropské země tak činí, byť žádná z nich tak komplikovaně, jako my. Navíc ale 24 států zavedlo i plošná opatření a my mezi nimi bohužel nejsme. A to, že je mix energetických zdrojů na nás víme, pane premiére, už od prosince 2019, kdy bývalý předseda vlády Babiš protlačil do závěrů summitu, že členské státy mohou používat jádro jako technologii pro snižování emisí v energetice a že každá země má právo na svůj energetický mix. A od začátku roku to platí definitivně, neboť po obrovském úsilí minulé vlády se podařilo na evropské úrovni prosadit jádro jako udržitelný zdroj. Abych byl ale objektivní, za dobré považuji zmínku premiéra Fialy, že by se energie v případě krize dodávek měly mezi jednotlivé země rozdělovat s ohledem energetickou bezpečnost rovnoměrně.

Popravdě ale celá energetická část summitu dopadla debaklem. Pro firmy i domácnosti. Obecný závěr, že se musíme předzásobit plynem, ale neuvedeme kolik mají zásoby být, úplně uklidňujícím dojmem nepůsobí. A tzv. kompromis, že zastropování cen v jednotlivých zemích je v případě nouze dočasně možné, ale jen se schválením komise, zní neuvěřitelně. Nejen proto, že to je vrchol přezíravosti, ale rovněž z důvodu, že to některé země již dávno učinily. 

Závěr? Summit dopadnul nad očekávání dobře, všichni lídři dosáhli svého. Jen ty energie budou čím dál dražší. Dobré ráno, Evropo. 

Karel Havlíček, místopředseda PSP ČR a stínový ministr průmyslu a obchodu

FacebookTwitter