INZERCE

Pokládání podmořského plynovodu Nord Stream 2. Foto fotobanka spol. Nord Stream 2 - autor Axel Schmidt

Německý E.ON přestal odebírat nový plyn od obchodních firem Gazpromu. Podíl v Nord Stream 1 by mohl ztratit hodnotu

Společnost E.ON přestala v reakci na válku na Ukrajině odebírat nové množství plynu od obchodních společností Gazpromu v Evropě, uvedl ve středu šéf skupiny Leonhard Birnbaum. Informovala o tom agentura Reuters. Společnost připustila, že náhlé zastavení dovozu energie z Ruska by E.ON zasáhlo.

Společnost E.ON se připojila k dalším energetickým firmám a začíná se odvracet od Putinovského Ruska. Největší německá energetická společnost oznámila, že přestala kupovat zemní plyn od obchodních firem ruského plynárenského gigantu Gazprom.

Společnost uvedla, že její podíl v objemu 1,1 miliardy eur (27,2 miliardy korun -pozn. red.), který drží v plynovodu Nord Stream 1, by mohl v důsledku ruské invaze na Ukrajinu ztratit hodnotu.

Největší evropský provozovatel energetických sítí vlastní prostřednictvím svého penzijního fondu podíl 15,5 procenta ve společnosti Nord Stream 1. Plynovod je ve většinovém vlastnictví Gazpromu a tvoří hlavní trasu, kterou v současnosti proudí ruský plyn po dně Baltského moře do Německa.

Poblíž plynovodu Nord Stream 1 vede i nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2. Ten by zdvojnásobil kapacitu plynu, který může Rusko dodávat do Evropy, Německo ale kvůli ruské invazi na Ukrajinu zprovoznění projektu zablokovalo.

Skupina uvedla, že sice nemá žádné dlouhodobé smlouvy o dodávkách přímo s producenty plynu, ale malé množství ve svém portfoliu nakoupila od obchodních společností Gazpromu, a dodala, že přestala nakupovat nová množství.

Leonhard Birnbaum konstatoval, že náhlé zastavení dovozu energie z Ruska by společnost E.ON zasáhlo.

„Ruský trh nepatří mezi naše cílové regiony. Ale jedna věc je jasná: pokud by došlo k více či méně dlouhodobému fyzickému výpadku dovozu energie, mělo by to důsledky i pro nás,“ řekl na výroční tiskové konferenci skupiny Leonhard Birnbaum.

V letošním roce firma očekává zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) 7,6 až 7,8 miliardy eur. Za loňský rok vykázala zisk EBITDA 7,9 miliardy eur. Výhled zohledňuje absenci zisků z jaderných elektráren společnosti, z nichž většina skončila kvůli odchodu Německa od jaderné energetiky. I tak loni přispěly k zisku EBITDA částkou 1,6 miliardy eur.

(hrb)