INZERCE

Továrna společnosti BASF na výrobu acetylenu v německém Ludvigshafenu. Foto: BASF

Chemičce BASF rostly tržby i zisk. V České republice stoupl obrat o 34 procent na 836 milionů eur

Německá společnost BASF, působící i v České republice, dosáhla v roce 2021 nárůstu tržeb i zisku. Skupina loni vykázala tržby 78,6 miliard eur, což představuje meziroční nárůst o 33 procent. EBIT před započtením zvláštních položek činí 7,8 miliardy eur (meziroční nárůst 118 procent). Obrat české BASF stoupl z 623 na 836 milionů eur (meziroční nárůst o 34 procent). V roce 2022 očekává skupina BASF tržby ve výši 74 až 77 miliard eur a EBIT před započtením zvláštních položek v rozsahu 6,6 až 7,2 miliard eur.

Skupina BASF v obchodním roce 2021 navýšila tržby i zisk. „Pro BASF to byl silný rok,“ říká předseda představenstva Martin Brudermüller.

Prodejní ceny vzrostly o 25 procent a objemy o 11 procent, posílení cen a objemů skupina zaznamenala ve všech segmentech. Tržby skupiny za loňský rok činí 78,6 miliardy eur, což je o 33 procent více než v předchozím roce.

EBITDA před započtením zvláštních položek je 11,3 miliard eur, tedy o 3,9 miliardy eur více než v roce 2020. EBITDA ve výši 11,4 miliardy eur překonala výsledek z roku 2020 o 4,9 miliardy eur. Příjmy z provozu (EBIT) před započtením zvláštních položek dosáhly 7,8 miliardy eur, ve srovnání s rokem 2020 je tato hodnota více než dvojnásobná a oproti roku 2019 o 67 procent vyšší. Hlavní podíl na pozitivním vývoji mají divize Chemicals a Materials, významně k němu přispěly rovněž divize Surface Technologies a Industrial Solutions.

Návratnost vloženého kapitálu (ROCE) odpovídala 13,5 procentům oproti 1,7 procent za předchozí rok, byla tak výrazně vyšší než 9procentní míra nákladů na kapitál. Nárůst ROCE umožnilo především markantní posílení EBIT.

Dodatečné náklady

Obchodní činnost BASF v oblasti automobilového průmyslu nadále negativně ovlivňoval nedostatek polovodičů. Zejména ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 se do zisků skupiny nepříznivě promítly rovněž vyšší ceny surovin a zvýšené náklady na energie a logistiku. Pro evropské závody BASF činily v roce 2021 dodatečné náklady způsobené nárůstem cen zemního plynu přibližně 1,5 miliardy eur. Skupina proto v nadcházejících měsících zavede další podstatné zvýšení cen.

V loňském roce se dařilo i české BASF, jejíž obrat meziročně vzrostl z 623 na 836 milionů eur.

„Navzdory komplikacím způsobeným pandemií byl pro českou BASF rok 2021 z hlediska tržeb velmi solidní. Měly na tom velký podíl především tři segmenty: základní chemie, automobilové katalyzátory splňující přísnou normu Euro 6d a také řešení pro zemědělství,“ vysvětluje Filip Dvořák, generální ředitel společnosti BASF v České republice.

Úspěch zemědělské divize podpořilo mimo jiné uvedení produktové řady na ochranu rostlin, která využívá novou aktivní látku Revysol. Ten představuje zásadní inovaci v oblasti fungicidů.

Na výroční schůzi akcionářů společnosti BASF letos představenstvo a dozorčí rada navrhnou vyplatit dividendu ve výši 3,40 eur na akcii, to odpovídá meziročnímu navýšení o 10 centů. BASF tak nabídne atraktivní dividendový výnos ve výši 5,5 procent, a to na základě ceny akcií na konci roku 2021.

V roce 2022 BASF očekává růst globální průmyslové výroby o 3,8 procent, posílení chemické výroby o 3,5 procent, průměrnou cenu ropy 75 USD za barel ropy Brent a směnný kurz 1,15 dolaru za euro.

Na základě těchto předpokladů předpovídá BASF pro rok 2022 tržby mezi 74 a 77 miliardami eur, příjmy z provozu (EBIT) před započtením zvláštních položek ve výši 6,6 až 7,2 miliard eur a návratnost vloženého kapitálu (ROCE) v rozmezí 11,4 procent až 12,6 procent.

Emise mají v roce 2022 dosáhnout hodnoty 19,6 až 20,6 milionů tun CO2.

Rozpětí těchto prognóz zohledňuje nejistotu vyplývající z dopadů pokračujícího narušení dodavatelského řetězce, dalšího průběhu pandemie koronaviru a vývoje cen energií.

Společnost BASF se zabývá převážně chemií, zaměstnává cca 111 tisíc zaměstnanců. Portfolio společnosti je rozděleno do šesti segmentů: Chemicals, Materials, Industrial Solutions, Surface Technologies, Nutrition & Care a Agricultural Solutions. Akcie společnosti BASF jsou obchodovány na burzách ve Frankfurtu (BAS) a jako American Depositary Receipts také v USA (BASFY).

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů se distribuuje celý sortiment inovativních výrobků skupiny BASF. V roce 2021 měla společnost BASF v České republice více než 60 zaměstnanců a dosáhla obratu 836 milionů eur.

(nik)