INZERCE

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Foto: MPO

Ministr Síkela jednal s ERÚ o energetické krizi. Podobný pád jako Bohemia Energy prý nyní nehrozí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes jednal se zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Tématem byla současná energetická krize a lepší dohled nad energetickým trhem.

Při posledním jednání mezi ministrem a zástupci ERÚ pověřil Síkela úřad, aby mu předložil návrhy na řešení současné situace na energetickém trhu a také strategický výhled, případně konkrétní legislativní návrhy. Úřad ministerstvu zaslal celkem 40 návrhů řešení.

„Náš úřad je tu jako odborný partner vlády, a již jsme navrhli, jaké bychom mohli anebo měli mít kompetence v důsledku probíhající celosvětové energetické krize. Pro skutečně účinné kroky bude potřeba upravit přinejmenším energetický zákon, kde bude úloha ministerstva zásadní,“uvedl již dříve předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„O větší kompetence, pokud jde o kontrolu energetického trhu, jsme si už řekli například u zprostředkovatelů a víceméně jsme na posílení zákonných možností dozoru připraveni i u dodavatelů. Ale je to na vládě, respektive zákonodárcích, jestli nám je takříkajíc přiklepnou,“dodal Trávníček.

Podle Síkely stále chybí analýza toho, proč v loňském roce nastala situace, kdy 15 procent odběratelů energií skončilo v režimu DPI. Situace byla podle něj napříč Evropou jedinečná. Síkela chce zjistit, zda neselhala vláda nebo energetický úřad. Bez důkladné analýzy se podle něj budou těžko nastavovat opatření do budoucna.

ERÚ předložil ministerstvu několik desítek návrhů, které mají zabránit, aby se podobná situace opakovala. Konkrétní návrhy nechtěl Síkela komentovat, aby nenarušil nezávislost úřadu.

Energetický úřad má podle něj návrhy zpracovat formou paragrafového návrhu, ještě před tím je ale má zkonzultovat s odbornou veřejností.

Úřad nyní podle Síkely nemá informace o tom, že by na energetickém trhu hrozilo bezprostřední nebezpečí podobné loňskému pádu energetické skupiny Bohemia Energy, kdy v režimu DPI skončilo na 900.000 zákazníků. Následně činnost ukončila řada dalších dodavatelů.

Návrhy ERÚ

Navýšení základního jmění společností, které dodávají energie, ale i jejich povinné pojištění. To je jeden z návrhů Energetického regulačního úřadu. Pojistné plnění by po předem stanovenou dobu pokrylo spotřebiteli rozdíl mezi cenami v záchranném režimu dodavatele poslední instance (DPI). Další z navrhovaných možností je povinnost průběžné certifikace nebo pravidelných auditů pro všechny dodavatele.

(bar, čtk)