INZERCE

Chladící věže chvaletické elektrárny. Foto: Martin Vonka

Ministerstvo nesouhlasí s úlevami z emisních limitů pro Elektrárnu Chvaletice

Ministerstvo životního prostředí začíná přísněji posuzovat ekologické dopady uhelných elektráren. Nasvědčuje tomu i aktuální rozhodnutí, kterým ministerstvo již podruhé zrušilo uhelné elektrárně Chvaletice výjimku na vypouštění nadlimitního množství oxidů dusíku a rtuti. Nyní tak hrozí, že elektrárna nesplní přísnější limity platné od srpna a bude muset omezit provoz.

Zrušení se týká povolení, které elektrárně ze skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače udělil krajský úřad v Olomouci. Podle rozhodnutí MŽP však provozovatel elektrárny nedostatečně odůvodnil, proč požaduje tak vysoké překročení limitu emisí oxidů dusíku a rtuti. Ministerstvo rozhodlo na základě odvolání obce Veltruby, místních občanských spolků a celostátních ekologických a právnických organizací – včetně organizace Greenpeace, která na rozhodnutí MŽP upozornila média.

Podle vyjádření Elektrárny Chvaletice slouží emisní výjimka k tomu, aby velké energetické zdroje získaly více času na provedení potřebných (a nákladných) investic. „Respektovali jsme rozhodnutí obou krajských úřadů, respektujeme i oba verdikty odvolacího orgánu. Průtahy úředního řízení svědčí pouze o tom, že projekt transformace jedné z největších českých elektráren na moderní provoz v souladu s novými evropskými pravidly je nesmírně komplikovaný a časově náročný,“ říká generální ředitel Elektrárny Chvaletice Václav Matys.

Poprvé zrušilo MŽP podobné povolení v listopadu 2019. Následně navíc odňalo vedení řízení úředníkům z krajského úřadu Pardubického kraje, na jehož území se elektrárna nachází, z důvodu podjatosti. Druhé rozhodnutí tedy vydali úředníci z Olomouckého kraje. Řízení o výjimce se nyní vrátí na olomoucký krajský úřad, který má vydat nové rozhodnutí. Není přitom jisté, zda společnost Elektrárna Chvaletice získá platné do povolení do srpna, kdy vstoupí v platnost přísnější limity emisí škodlivých látek do ovzduší.

„Elektrárna Chvaletice je zastaralá, bez významné výroby tepla pro velké obce, s mizernou účinností a bez významné výroby tepla pro velké obce. Spolu s elektrárnou Počerady jedna z posledních bez komplexní rekonstrukce. Pokud by měla dostat výjimku na vypouštění několikanásobného množství rtuti a oxidů dusíku nad limit, musel by ji provozovatel opravdu dobře zdůvodnit, což se nestalo,“ uvedl k rozhodnutí MŽP Robert Hrdina ze spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice.

Jen o pár dnů dříve Ministerstvo životního prostředí vydalo rozhodnutí, které se týká druhé velké uhelné elektrárny na území Pardubického kraje. Podle tohoto verdiktu jsou úředníci Pardubického kraje ve vztahu k Elektrárnám Opatovice ze skupiny EPH podjatí. Řízení o výjimce z nových emisních limitů se proto přesune na Krajský úřad Kraje Vysočina. Také tento provozovatel žádá o možnost vypouštět nadlimitní množství rtuti a oxidů dusíku.

Obě elektrárny spadají do kategorie „stará uhelná elektrárna“, ale přesto je mezi nimi jeden zásadní rozdíl. Zatímco Elektrárna Chvaletice vyrábí čistě elektřinu, Elektrárny Opatovice jsou hlavním výrobcem tepla pro Hradec Králové, Pardubice, Chrudim i další obce v regionu. Přísnější emisní limity mají vstoupit v platnost od srpna, jenže nedávný verdikt Evropského soudu situaci poněkud zkomplikoval.

David Tramba