INZERCE

Evropští auditoři si posvítí na tři česká ministerstva

Kontrolní auditoři Evropské komise budou od 10. ledna kontrolovat postupy tří ministerstev při schvalování jednotlivých projektů, které mají být podpořeny z evropských fondů. Vyplývá to ze sdělení ministryně financí Aleny Schillerové (ANO).

Tři generální ředitelství Evropské komise pošlou své kontrolory do Prahy. Budou se zajímat o postupy tří ministerstev (obchodu, sociálních věcí a zemědělství) a hlavního města Prahy při schvalování projektů, které byly označeny jako splňující podmínky pro získání dotace z evropských fondů. Právě tyto organizace jsou poskytovateli dotací o kterých se v Evropském parlamentu mluvilo jako o těch, které by mohly být ve střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Schillerová zdůraznila, že je přesvědčena, že poskytovatelé postupovali v souladu se schválenými pravidly.

Vyplývá to z informací, které včera večer v České televizi řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Komise o tom informovala příslušné úřady koncem minulého týdne a začátkem tohoto týdne. Minulý týden dorazilo na ministerstvo financí také doporučení komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, aby Česká republika neproplácela dotace pro společnosti spojené s holdingem Agrofert. Ministerstvo financí včera potvrdilo, že se tímto doporučením řídí a nenavrhlo proplacení projektů od společností spojených a Agofertem. Dosud mělo jít podle Schillerové o zhruba 3 miliony korun. Další projekty, o kterých ministerstvo financí ví, jsou v hodnotě dalších 30 milionů korun.

Dosud se vědělo jen o jednom auditním týmu, který míří do Prahy a to o týmu, který bude prověřovat schvalovací procesy ve Státním zemědělském intervenčním fondu, který spadá pod Ministerstvo zemědělství ČR. Psali jsme o tom ve včerejším textu Europarlament drsně vůči Agrofertu. Navrhuje pozastavit dotace a audit na všechny peníze holdingu z EU. Jak hlasovali Češi? Upozornili jsme také na to, že z ministerstva financí odchází ředitelka odboru interního auditu Lucie Veselá, která dříve také působila jako auditorka na Státní zemědělském intervenčním fondu.

Jiří Reichl